Buitenlands nieuwsNieuws

Kiri Te Kanawa stopt in 2010 met opera

In 2010 zal Kiri te Kanawa nog tweemaal op het operatoneel verschijnen. Daarna is het gedaan, want met haar 65 jaar vindt ze opera te uitputtend geworden. Ze zal met Der Rosenkavalier in Keulen afscheid nemen. Ze blijft nog wel recitals geven.

(Foto: John Swannell.)
(Foto: John Swannell.)

Kiri Te Kanawa draait al zo’n 40 jaar mee in operaland. Ze kreeg wereldwijde faam toen ze in 1981 onder het oog van 600 miljoen mensen optrad tijdens de bruiloft van prins Charles en lady Diana.

Sinds 2004 heeft ze geen operaproducties meer gedaan. Velen gingen er daarom vanuit dat haar operacarrière ten einde was, maar volgens de sopraan was dat een voorbarige conclusie, vertelt ze in een interview met de Daily Telegraph.

In 2010 staat ze dan ook weer tweemaal op het toneel. In februari met een spreekrol in La Fille du Régiment bij de Metropolitan Opera (ze zal het publiek verrassen door ook sommige delen te zingen) en in april als de Marschallin in Der Rosenkavalier in Keulen.

Maar daarna is het echt gedaan, belooft ‘Dame Kiri’ in het interview. „Ik wil het niet op regelmatige basis gaan doen, want het is te uitputtend”, zegt ze. „Ik denk dat onze stemmen veranderen. Opera is vooral voor jonge mensen.”

Met zingen stopt ze echter niet. Ze blijft de wereld rondreizen om solo-optredens te verzorgen. Bovendien is ze erg actief met het opleiden van jonge zangers, onder meer via het Kiri Te Kanawa Foundation. „Ik ben extreem druk met allerlei soorten dingen”, verzekert ze.

Vorig artikel

Heftige vrouwen in heftige opera

Volgend artikel

Gheorghiu schrapt Carmen-optredens

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. j.m.otten
    21 augustus 2009 at 19:07

    Ik vind Dame Kiri te Kanawa een geweldige klassieke zangeres met humor en expressie en ook niet te vergeten een fantastisch mooie en helder klinkende stem!!!!Een lieve vriendin liet me jaren geleden ne kennis maken met haar en daar ben ik haar nog altyd dankbaar voor,want ze is nu 89 jaar! lieve Kiri ik hoop dat het je goed gaat en je leven nooit zonder muziek zal zyn!! Dear Kiri I wish you all the luke in the world and a life with music EVER!!!!