Nieuws

Kross doneert Radio 4 Prijs aan Reisopera

Mezzosopraan Tania Kross doneert het geldbedrag dat ze voor haar deze week gewonnen Radio 4 Prijs zal ontvangen aan de Nationale Reisopera. Het operagezelschap gaat de 5.000 euro investeren in zijn recent opgerichte zangersensemble.

Tania Kross (foto: Reijnders Music Management).
Tania Kross (foto: Reijnders Music Management).

Radio 4 maakte donderdag in een uitzending met Tania Kross bekend dat de mezzosopraan de Radio 4 Prijs heeft gewonnen. Op 16 februari 2014 staat de uitreiking gepland, tijdens een speciaal concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

De prijs bestaat uit een sculptuur en een bedrag van 5.000 euro, te besteden aan een zelf te kiezen goed doel. Kross koos voor de Nationale Reisopera, waarmee ze de afgelopen weken te zien was in OperaGala en waarbij ze begin deze week de door haar geïnitieerde opera Katibu di Shon in première liet gaan.

Reisopera-directeur Nicolas Mansfield noemt het gebaar ‘hartverwarmend’. “Je kunt zeggen dat je jong talent een warm hart toedraagt, maar je kunt ook iets doen. En Tania doet nu iets van grote waarde, zowel qua gebaar als qua klinkende munten.”

Het operagezelschap uit Enschede gaat het bedrag gebruiken om zijn zangersensemble verder te ontwikkelen. Een gedeelte van het bedrag wordt gebruikt om een week met workshops te organiseren. Het andere deel dient als startkapitaal voor een crowdfundingproject waarmee de Reisopera zijn ensemble in 2014 voor een tweede keer op buitenlandse tournee wil sturen. Momenteel reist het gezelschap door Zuidwest-Engeland met de jongtalentproductie La bohème.

Kross heeft laten weten graag samen te willen werken met het Reisopera-talent in het concert van 16 februari waarin ze haar prijs krijgt. Verder is de mezzo op 14 augustus nog een keer met de Reisopera en het Nederlands Blazers Ensemble te zien, in de laatste voorstelling van OperaGala, in het Concertgebouw in Amsterdam.

Vorig artikel

Opera in de media: week 28

Volgend artikel

Zuid-Koreaanse toreador wint Belvedere

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. C Maduro
  6 juli 2013 at 08:51

  Van harte gefeliciteerd, mevrouw Kross.
  Alleen, hoe moet ik dit nu uitleggen… ?

  Nog geen week geleden doet u een dringende oproep op TV om geld te doneren om een uitvoering van Katibu di Shon op de Antillen mogelijk te maken. Ik overwoog wel degelijk om daar een substantiele bijdrage aan te leveren, ondanks de slechte recensies. Met een financiele geste, niet alleen door mij maar misschien ook door anderen, en commitment van alle direct betrokkenen, moet dit doel toch te bereiken zijn, zou je denken.

  Alleen, met dit gebaar om het geldbedrag behorend bij deze prijs, hoe goedbedoeld ook, nu te schenken aan de Reisopera, lijkt het toch alsof de werkelijke prioriteiten van mevrouw Kross echt ergens anders liggen, namelijk in Nederland.
  Hoe geloofwaardig is mevrouw Kross ?