Nieuws

Zuid-Koreaanse toreador wint Belvedere

De Zuid-Koreaanse bariton Dong-Hwan Lee heeft zaterdagavond de 32e editie van de International Hans Gabor Belvedere Singing Competition gewonnen. Een jury van operabazen en casting directors vond hem na het finaleconcert in Het Muziektheater in Amsterdam de beste van de dertien finalisten.

Van links naar rechts: Rheinaldt Moagi, Eve-Maud Hubeaux, Dong-Hwan Lee en Roman Burdenko (foto: Paul van Wijngaarden).
Van links naar rechts: Rheinaldt Moagi, Eve-Maud Hubeaux, Dong-Hwan Lee en Roman Burdenko (foto: Paul van Wijngaarden).

Dong-Hwan Lee (32 jaar) is verbonden aan de Hamburgische Staatsoper. In de finale zong hij de aria ‘Votre toast, je peux vous le rendre’ van toreador Escamillo uit Carmen. Daarmee sleept hij de hoofdprijs (7.000 euro) in de wacht.

Bijna net zo veel prijzengeld mocht Rheinaldt Moagi mee naar huis nemen. De Zuid-Afrikaanse tenor won de derde prijs (2.500 euro), de publieksprijs (2.000) en de prijs van de internationale mediajury (1.500 euro). Hij zong in het finaleconcert (begeleid door Het Gelders Orkest onder Ed Spanjaard) ‘Il était une fois à la cour d’Eisenach’ uit Les contes d’Hoffmann van Offenbach.

De tweede prijs (3.500 euro) werd gedeeld door de Zwitserse mezzosopraan Eve-Maud Hubeaux (aria uit L’Italiana in Algeri) en de Russische bariton Roman Burdenko (aria uit Un ballo in maschera).

Naast de vijf hoofdprijzen werden er nog tal van kleinere prijzen uitgereikt, ook aan zangers die het niet verder dan de halve finale waren gekomen.

Vorig artikel

Kross doneert Radio 4 Prijs aan Reisopera

Volgend artikel

Groots orgel geeft Neven vleugels

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

5Reacties

 1. Antonio
  7 juli 2013 at 12:03

  Het was een aanfluiting.
  Meer heb ik er niets over te zeggen.

 2. Onno
  7 juli 2013 at 15:36

  @Antonio – Ik had een kaartje gekocht, maar was op het laatste moment verhinderd. Kun je iets meer vertellen over waarom het een aanfluiting was?

 3. Antonio
  7 juli 2013 at 16:44

  @Onno – ik ben geen recensent, ik ben een gewone opera en stemmen liefhebber.
  Ik heb geen een stem gehoord waarvan ik dacht: ja!
  De winnaar was gewoon een bariton, een van de vele …. hoe moet ik het zeggen … nou ja – hij zong.
  En daar was nog een Braziliaanse tenor bij die normaal gesproken niet eens bij een conservatorium zou worden aangenomen. Als er iemand is die mij dat kan uitleggen – graag!

 4. d. tecker
  7 juli 2013 at 22:31

  @Onno: U kunt de stemmen van diverse zangers/zangeressen van de finale-avond van het Belvédère Concours zelf beoordelen, want Radio 4 zendt op dinsdag 9 juli om 20.00 uur een compilatie van deze avond uit.

 5. onno
  8 juli 2013 at 08:57

  Dank voor de tip. Ik ga luisteren.