Binnenkort

Opera in de media: week 28

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 (6 – 12 juli 2013) onder meer aandacht voor een rechtstreekse Rigoletto uit Aix-en-Provence en een stevige opening van de BBC Proms uit Londen.

TV

Simone Kermes (foto: Jörg Strehlau)

Kermes in Schwetzingen
Volgens de opgave van Arte is Simone Kermes het ‘Duitse sopraan-antwoord op Cecilia Bartoli’. De roodharige zangeres, op wie zowel met enige afschuw als met grote waardering wordt gereageerd, zong tijdens de Schwetzinger Festspiele van 2010 bij het Venice Baroque Orchestra. De Händel-hit ‘Lascia che io pianga’ (Rinaldo) ontbrak niet.
Arte: zondag 7 juli om 18.30 u.

La traviata in Londen
Renée Fleming en Joseph Calleja zongen, samen met onder andere Thomas Hampson, in de Londense uitvoering van La traviata, onder leiding van Antonio Pappano. De enscenering werd in opdracht van het Royal Opera House verzorgd door Richard Eyre.
BravaNL: maandag 8 juli om 20.35 u.

Verdi-avond op Arte
Een hele avond Verdi vanavond op de tv-zender Arte. De opera die later op de avond rechtstreeks vanuit Aix-en-Provence wordt uitgezonden krijgt een uitgebreide inleiding in een aflevering van Die grossen Operngeschichten van Arte. Meteen daarna zijn als opmaat van de opera in Aix aria’s van Verdi te zien, die werden gezongen in het theater La Fenice in Venetië.
Arte: vrijdag 12 juli om 20.15 u.

Start van de Proms
Het is zomer en in Londen betekent dat een enorme hoeveelheid concerten in de Royal Albert Hall en op andere locaties van de BBC Proms 2013. De waterige openingsavond is live te volgen op de tv-zender BBC Two en de radiozender BBC Radio 3. Met een koor van 450 zangers worden werken van Vaughan Williams’s (A Sea Symphony), Benjamin Britten (Four Sea Interludes) en van Julian Anderson, Rachmaninov en Lutosławski uitgevoerd. Het eigen symfonieorkest van de BBC staat onder leiding van Sakari Oramo. Vocale solisten zijn Sally Mathews en Roderick Williams.
BBC Two: vrijdag 12 juli om 21.00 u. – BBC Radio 3: vanaf 20.30 u.

Irina Lungu  (foto: Brigitte Grassotti)
Irina Lungu (foto: Brigitte Grassotti)

Rigoletto met Chacon Cruz
Een uitvoering van de opera Rigoletto van Verdi is live vanuit Aix-en-Provence te zien op Arte. Het is een nieuwe regie van Robert Carsen die na tien voorstellingen op het festival van Aix later nog – in mei 2014 – in vrijwel dezelfde bezetting in De Munt in Brussel zal staan. Daar zal Carlo Rizzi het orkest leiden, in Aix is het Gianandrea Noseda die het London Symphony Orchestra dirigeert. In de hoofdrollen hoort u George Gagnidze, Irina Lungu en Arturo Chacón-Cruz. Die laatste kwam kort geleden uitgebreid aan het woord in de spraakmakende tenorenserie op Place de l’Opera.
Arte: vrijdag 12 juli om 21.35 u.

Radio

Magda en Nelly uit het archief
De NTR ZaterdagMatinee biedt in de zomer geen concerten, maar wel radio-uitzendingen met archiefmateriaal. Deze zaterdag is een deel te horen uit Francesca da Rimini, met onder andere Magda Olivero, en de hele uitvoering van Thaïs van Massenet, ook opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw in 1985. U hoort daarin John Bröcheler, Guus Hoekman en Nelly Miricioiù.
Radio 4: zaterdag 6 juli om 13.00 u.

Rienzi uit het BBC-archief
Voor de viering van het Wagner-Jaar duikt de BBC in de eigen archieven voor een uitvoering van één van de eerste opera’s die Wagner componeerde, Rienzi. In dit programma is ook een gesprek opgenomen met John Deathridge over de voorbereiding van de reconstructie van de opera voor de opname in de BBC-studio. John Mitchinson zingt de titelrol in deze uitvoering.
BBC Radio 3: zaterdag 6 juli om 17.00 u.

Marcel Reijans op Radio 4
In het wekelijkse radioprogramma Podium op zaterdag is deze week Marcel Reijans te gast. Hij zingt de rol van Loge de vuurgod in Das Rheingold van Wagner. Het gesprek gaat over zijn medewerking aan Rheingold op de Rijn 2013 en over zijn werk bij Frommermann.
Radio 4: zaterdag 6 juli om 18.00 u.

Hans Hotter in de jaren '30
Hans Hotter in de jaren ’30

Hotter bij Ernst Daniël
Eén van de leermeesters van zowel Marco Bakker als Robert Holl was de Duitse bas-bariton Hans Hotter. In het programma van Ernst Daniël Smid is de zanger te horen in onder meer Rossini, Wagner en Verdi.
Radio 4: zondag 7 juli om 18.00 u.

Finale Belvedere
Een compilatie van de finaleavond van het Belvedere-concours, op 6 juli in het Amsterdamse Muziektheater, is te horen in het Avondconcert op Radio 4.
Radio 4: dinsdag 9 juli om 20.00 u.

Weektip

De week van Wolf
Hugo Wolf staat centraal in het programma Componist van de week, dat wordt gepresenteerd door Jan Rot, die de serie over Wolf ook samenstelde. Iedere werkdag biedt Radio 4 in de herhaling liedkunst van Wolf met vocalisten als Elizabeth Schwarzkopf, Dietrich Fischer-Dieskau en Helen Donath.
Radio 4: elke werkdag om 19.30 u.

Vorig artikel

Opera aan de Schie houdt open podium

Volgend artikel

Kross doneert Radio 4 Prijs aan Reisopera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.