Nieuws

Boulez’ schrijven over Wagner vertaald

Deze week is een Nederlandse vertaling van alle teksten van Pierre Boulez over Richard Wagner verschenen. Het boek, Boulez’ wegen naar Wagner, gaat onder meer in op Wagners persoon en werk en de opera’s Parsifal en Der Ring des Nibelungen.

Boulez WagnerDe Fransman Pierre Boulez is behalve componist en dirigent ook schrijver en muziektheoreticus. In die hoedanigheid heeft hij veel geschreven over de Duitse componist Richard Wagner. Al die teksten zijn nu verzameld in Boulez’ wegen naar Wagner en in het Nederlands vertaald door een groep musicologen onder leiding van Truus de Leur.

Het boek schetst een beeld van Wagners persoon en werk en gaat tot in detail in op Parsifal en Der Ring des Nibelungen. Dat laatste werk dirigeerde Boulez zelf in een historische productie van Patrice Chéreau tijdens de Bayreuther Festspiele van 1976.

In zijn teksten schrijft Boulez onder meer over de structuur van de muziek van deze werken, de betekenis van de Leitmotive, de harmonische verbindingen van Wagner en ook zijn behandeling van het orkest en de mogelijkheden van de regie. Het slotdeel van het boek is een hommage aan Patrice Chéreau.

Boulez’ wegen naar Wagner is uitgebracht in samenwerking met de Stichting Pierre Boulez en te vinden onder ISBN 978 90 7424 132 8.

Vorig artikel

Damrau en de soundtrack van haar leven

Volgend artikel

Royal Opera zendt nieuwe Giovanni uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.