Nieuws

Arthaus brengt gevarieerde titels

Mozart, Verdi, Wagner, Massenet: de labels Arthaus Musik en TDK hebben vandaag een gevarieerd stel titels op de Nederlandse markt gebracht. Dat in uitvoeringen met de grootste namen, waaronder Plácido Domingo, Zubin Mehta, Riccardo Muti en Barbara Frittoli.

Op zowel dvd als Blu-Ray heeft Arthaus het laatste deel van een Ring-productie uit Weimar uitgebracht: Götterdämmerung. Het gaat om een productie van Michael Schulz, met Carl St. Clair als muzikale leider en solisten als Mario Hoff, Norbert Schmittberg, Tomas Möwes en Catherine Foster.

Thaïs Ook op dvd en Blu-Ray uitgekomen is Thäis van Massenet, een opera die niet vaak op het toneel gebracht wordt en bekender is vanwege de vioolsolo ‘Méditation’ dan vanwege de zang. Heel kort gezegd gaat de opera over de monnik Athanaël die de courtisane Thäis probeert te bekeren tot het christendom, maar erachter komt dat zijn poging niet ingegeven wordt door zijn geloof, maar door lust.

In nauwe samenwerking met het Teatro Regio di Torino zette regisseur Stefano Poda een productie van dit werk in elkaar. Poda nam zo’n beetje alle facetten voor zijn rekening: regie, decor, kostuums, choreografie en licht.

De cast wordt geleid door Barbara Frittoli in de (zware) titelrol. Het is haar debuut in de rol. Lado Ataneli, een Georgische bariton, vertolkt de rol van Athanaël. De muzikale leiding is in handen van Gianandrea Noseda.

Van Verdi zijn er twee titels verschenen: Otello (op dvd) en La Forza del Destino (op Blu-Ray). De eerste is een productie met Plácido Domingo, (weer) Barbara Frittoli en Leo Nucci onder leiding van Riccardo Muti in de Scala. De tweede wordt geleid door een ander zwaargewicht in het dirigentenvak, Zubin Mehta, met solisten als Violeta Urmana en Marcello Giordani. De regie is daar in handen van Nicolas Joël, inmiddels intendant van de Opéra National de Paris.

Interessant is ook de dvd van Le Nozze di Figaro uit 1966. De productie onder leiding van Karl Böhm – opgenomen op de Salzburger Festspiele – dient volgens Arthaus als de standaard vandaag de dag. De solisten zijn Ingvar Wixell, Claire Watson, Reri Grist, Edith Mathis en Walter Berry.

Net als in eind augustus brengt Arthaus ook weer een operadocumentaire uit. Dit keer Baptism of Fire. De film van Dagmar Krauss volgt Katharina Wagner – hoofd van de Bayreuther Festspiele en achterkleindochter van Richard Wagner – acht maanden lang in haar voorbereiding op een nieuwe productie van Der Meistersinger von Nürnberg. Haar frisse, verrassende kijk op opera komt aan het licht.

Place de l’Opera zal de komende tijd recensies plaatsen van de nieuwe uitgaven. De website van C&S Entertainment (www.censentertainment.nl) bevat details over alle uitgaven, inclusief de mogelijkheid om ze te bestellen.

Vorig artikel

Fenomenale cast haalt alles uit Otello

Volgend artikel

Youtube-portret: Bryn Terfel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.