Buitenlands nieuwsNieuws

Bas-bariton John Shirley-Quirk overleden

De Britse bas-bariton John Shirley-Quirk is maandag 7 april op 82-jarige leeftijd overleden. Shirley-Quirk werd bekend door zijn vertolkingen en opnames van het werk van Benjamin Britten, die veel rollen specifiek voor hem componeerde.

John Shirley-Quirk John Shirley-Quirk werd geboren in Liverpool en studeerde chemie en natuurkunde in zijn geboortestad. Tot eind jaren vijftig was zingen een semiprofessionele bezigheid voor hem. Daarna intensiveerde hij zijn werk als zanger en in 1961 maakte hij zijn operadebuut in Pelléas et Mélisande bij het Glyndebourne Festival.

Shirley-Quirk werd opgemerkt door componist Benjamin Britten, die hem uitnodigde om mee te draaien in zijn English Opera Group. Daarvan maakte de bas-bariton van 1964 tot 1976 deel uit.

Britten schreef diverse bas-baritonrollen in zijn opera’s, kerkwerken en koorstukken met Shirley-Quirk in gedachten. Zo zong de Brit rollen in Journey of the Magi, Owen Wingrave en Death in Venice, waarin hij de reeks ‘bariton-personages’ vertolkte.

Shirley-Quirk trad internationaal op in opera’s en concerten en maakte vele opnames, waaronder een beroemde registratie van Mahlers achtste symfonie onder Solti en vele opnames van het vocale werk van Vaughan Williams.

Shirley-Quirk werd in 1975 Commander of the Order of the British Empire. Nadat hij gestopt was met zingen gaf hij jarenlang las. Hij overleed maandag in zijn woonplaats Bath, 82 jaar oud.

Hieronder zingt Shirley-Quirk Vaughan Williams’ lied ‘Silent Moon’, opgenomen door de BBC in 1976:

Vorig artikel

Loy regisseert Arabella bij Nationale Opera

Volgend artikel

STIOP verzorgt goede Bohème in Rotterdam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.