BinnenkortNieuws

Loy regisseert Arabella bij Nationale Opera

Christof Loy keert na zijn enscenering van Les vêpres siciliennes in 2010 terug bij De Nationale Opera voor een productie van Richard Strauss’ Arabella. Chef-dirigent Marc Albrecht staat voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. De productie gaat op 11 april in première.

Marc Albrecht (foto: Marco Borggreve).
Marc Albrecht (foto: Marco Borggreve).

Christof Loys productie van Arabella was eerder te zien in Götenborg en Frankfurt en maakt nu voor het eerst zijn opwachting in Amsterdam. De Nationale Opera (DNO) belooft een “sobere enscenering” waarin het verhaal van de opera zich net voor de Tweede Wereldoorlog afspeelt.

Arabella draait om de familie Waldner, die aan de grond zit. “Alleen een rijk huwelijk van de oudste dochter, Arabella, kan uitkomst bieden”, zo vat DNO samen. “Voor de jongste dochter, Zdenka, lijkt een huwelijk er al helemaal niet in te zitten. Na veel hilarische verwikkelingen en persoonsverwisselingen verlooft Arabella zich met de man van wie ze houdt: graaf Mandryka, die bovendien steenrijk blijkt te zijn. Ook Zdenka komt goed terecht.”

DNO bestempelt de opera van Richard Strauss, die in 1933 in wereldpremière ging, als “vrolijk muziektheater” met “prachtige zanglijnen en een kleurige orkestpartij”.

De muzikale chef van DNO, Marc Albrecht, leidt de voorstellingen. Het is de derde Strauss-opera die hij in Amsterdam dirigeert, na Die Frau ohne Schatten en Elektra. Albrecht staat voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera, dat wordt ingestudeerd door Frank Hameleers.

De titelrol wordt vertolkt door Jacquelyn Wagner, die de oorspronkelijk gecaste Annette Dasch vervangt. Wagner debuteerde als Arabella bij de Minnesota Opera en trad eerder op in onder meer Keulen, Basel, Wenen, Frankfurt en Florence.

Haar geliefde in de opera, Mandryka, wordt vertolkt door de Britse bariton James Rutherford. Agneta Eichenholz zingt Zdenka en de Nederlandse Charlotte Margiono maakt haar comeback op het operatoneel als Adelaide, Arabella’s moeder.

Alfred Reiter vertolkt Graf Waldner en Will Hartmann zingt Matteo. Verder is Marcel Reijans Graf Elemer en Roger Smeets Graf Dominik. Ook Thomas Dear, Susanne Elmark en Ursula Hesse von den Steinen zingen mee.

Arabella gaat op 11 april in première in Nationale Opera & Ballet en is daarna nog zeven keer te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Lees ook:
Interview met James Rutherford
Discografie van Arabella
Achtergronden bij Arabella

Hieronder een kort filmpje rond maestro Marc Albrecht en zijn directie van Arabella:

Vorig artikel

YouTube-portret: Vijf toekomstige sterren?

Volgend artikel

Bas-bariton John Shirley-Quirk overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.