BuitenlandNieuws

Graham Johnson geëerd met Wolf-medaille

De Britse pianist Graham Johnson krijgt de Hugo-Wolf-Medaille 2014. Daarmee wordt zijn werk als pianobegeleider bij liedrecitals geëerd, evenals zijn betrokkenheid bij het onderzoek en de wetenschap rond het lied. Johnson is bekend als begeleider van internationale sterren en Nederlandse vocalisten. Hij krijgt de prijs eind september overhandigd.

Graham Johnson (foto: Clive Barda).
Graham Johnson (foto: Clive Barda).

Graham Johnson (1950) werd geboren in Zimbabwe en verhuisde als 17-jarige naar Londen. Daar studeerde hij bij Geoffrey Parsons en Gerald Moore aan de Royal Academy of Music. Hij werd met name bekend als liedbegeleider en werkte samen met internationale sterren als Brigitte Fassbaender, Thomas Hampson en Angelika Kirchschlager. Ook Nederlandse zangers werden en worden door Johnson begeleid, onder wie Maarten Koningsberger en Robert Holl.

Johnson verbond zijn naam aan de complete uitgave van de liederen van Schubert door het label Hyperion. Ook werkte hij mee aan een boekuitgave van het liedrepertoire van Benjamin Britten en een publicatie over de ‘Mélodie’, het Franse lied.

De pianist was begin mei in Nederland voor een masterclass tijdens de Johannes Brahms Dag in de Rotterdamse Doelen. De vereniging Vrienden van het Lied had de liedkenner uitgenodigd om met een aantal duo’s te werken aan het repertoire van Brahms. Jonge Nederlandse talenten als Michael Wilmering en Nikki Treurniet deden mee aan de masterclass.

Graham Johnson ontvangt de onderscheiding, die eerder werd toegekend aan onder anderen Dietrich Fischer-Dieskau, Peter Schreier en Christa Ludwig, van de Hugo-Wolf-Akademie in Stuttgart. Die instelling werd aan het einde van de negentiende eeuw opgericht in Stuttgart door vrienden van componist Hugo Wolf. Sinds 1990 heet de organisatie Internationale Hugo-Wolf-Akademie für Gesang, Dichtung, Liedkunst e.V. Stuttgart. Tijdens het jaarlijkse liedconcours eind september zal Johnson de medaille in ontvangst nemen.

Collega’s uit het vak reageerden opgetogen op zijn onderscheiding. Thomas Hamspon liet op Twitter weten: “Congratulations to Graham Johnson for receiving the Hugo-Wolf-Medaille. NO ONE deserves it more!!!!!!!!!!”

Hieronder zingt Felicity Lott het lied ‘Morgen’ van Richard Strauss, begeleid door Graham Johnson. De opname werd in 2011 gemaakt in Japan. Johnson geeft vooraf een korte toelichting.

Vorig artikel

Opera in de media: week 31

Volgend artikel

Frommermann zingt Greatest Hits

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.