Buitenlands nieuwsNieuws

Edo de Waart vervangt Levine bij Met

Edo de Waart zal James Levine vervangen tijdens drie voorstellingen van Der Rosenkavalier bij de Metropolitan Opera. Levine is een tijdje uit de running vanwege een rugoperatie. De Waart krijgt een privéjet ter beschikking voor zijn job.

(Foto: Bobby Lee.)
(Foto: Bobby Lee.)

James Levine viel na de opening van het seizoen van de Metropolitan Opera uit met rugklachten. Hij is zeker tot december niet beschikbaar. Het operahuis moest daarom op zoek naar vervangende dirigenten voor de producties van Tosca en Der Rosenkavalier.

De Nederlander Edo de Waart krijgt de eer om drie voorstellingen van Der Rosenkavalier op zich te nemen, met onder andere Susan Graham en Renée Fleming in de cast. Hij zal die avonden echter moeten combineren met zijn verplichtingen bij het Milwaukee Symphony Orchestra. Een hels karwei.

In minder dan een week tijd zal De Waart drie voorstellingen in New York en vier in Milwaukee moeten leiden. De voorstellingen wisselen elkaar af, maar de afstand tussen beide plaatsen bedraagt meer dan 1000 kilometer. De Met heeft De Waart daarom een privéjet ter beschikking gesteld. In totaal zal de dirigent in die kleine week drie keer heen en weer moeten vliegen.

De zwaarste dag is 16 oktober: dan dirigeert hij in Milwaukee een matinee en staat hij ’s avonds in New York in de Met.

Vorig artikel

DNO brengt Dido tot bloei

Volgend artikel

Das Rheingold van Reisopera groot succes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. Bernard Otten
  19 oktober 2010 at 23:05

  Zojuist las ik dat Edo de Waart de Filharmonie van Antwerpen gaat dirigeren, dus weer in de buurt van Nederland verblijft.
  Mij staat nog als de dag van gisteren de Waarts verpletterende uitvoering van Wagners Ring des Nibelungen bij,23 februari 1991 (o.a.) met het Radio Filharmonisch Orkest in het Concertgebouw. Solisten onder meer Alessandra Marc (de mooiste Sieglinde ooit, vind ik), Klaus König, James Morris, Jard van Nes.
  Nu het Wagner-jaar 2013 nadert zou mijn droom werkelijkheid worden wanneer Edo de Waart dit werk met de Filharmonie zou kunnen uitvoeren.

  Het is bij deze maar gezegd. En wie weet wordt het werkelijkheid!
  B.R.Otten