Buitenlands nieuwsNieuws

Schrijver produceert eerste opera Botswana

Alexander McCall Smith, bekend als auteur van de boekenreeks No. 1 Ladies’ Detective Agency, heeft de eerste opera in Botswana geproduceerd. In een klein ‘operahuisje’, dat hij zelf vorig jaar oprichtte, werd een Afrikaanse versie van Verdi’s Macbeth opgevoerd.

The Okavango Macbeth, dat was de titel van de bewerking van Verdi’s opera. Op 3 oktober ging het stuk in première, zo bericht Variety. De Schotse componist Tom Cunningham hielp bij de totstandkoming van de productie. Een cast van lokale amateurzangers nam de uitvoering voor zijn rekening.

Het hele idee kwam uit de koker van Alexander McCall Smith, een Schotse schrijver die in Zimbabwe geboren werd. McCall Smith richtte in 2008 al het eerste ‘operahuis’ van Botswana op: een garage aan de rand van de hoofdstad van het land, Gaborone. Overdag dient het pandje als restaurant, ’s avonds kan het zeventig mensen huizen voor voorstellingen.

The Okavango Macbeth (vernoemd naar de Okavango Delta in Botswana) werd twee weken lang opgevoerd in het operahuis. McCall Smith heeft nu plannen om langs scholen te trekken met de opera.

De schrijver hoopt met deze eerste opera de kunstvorm bekendheid te geven in het Zuid-Afrikaanse land, waar al een rijke koortraditie aanwezig is. Ook hoopt hij dat getalenteerde musici in het land een plek krijgen om hun kunnen te tonen.

Vorig artikel

'Jeugdopera is een volwassen kunstvorm'

Volgend artikel

Gerald Finley zingt liederen in Den Haag

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.