Nieuws

European Opera Academy geopend

In Maastricht wordt vandaag (27 september) de European Opera Academy geopend, een samenwerkingsverband van dertien conservatoria uit twaalf Europese landen. De academie, een initiatief van het Conservatorium Maastricht, wil topstudenten op het gebied van opera en muziektheater helpen om hun talenten verder te ontwikkelen.

Promobeeld van de European Opera Academy. (© Kurt van der Elst)
Promobeeld van de European Opera Academy. (© Kurt van der Elst)

Het programma van de European Opera Academy (EOA) gaat uit van de specialismen van de deelnemende conservatoria en kan zo “unieke maatwerkkeuzemogelijkheden” bieden, aldus de academie. Studenten kunnen zich naar eigen wensen en markbehoeften specialiseren door specifieke modules aan verschillende conservatoria te volgen.

“Eén van de fascinerende aspecten van dit model van Europese samenwerking is dat de deelnemende instituten hun specialisme kunnen doorontwikkelen, terwijl de studenten een leerweg kiezen die op hun specifieke situatie is afgestemd”, zegt Susanne van Els, hoofd klassieke muziek van het Conservatorium Maastricht.

De EOA is bedoeld voor postgraduate studenten en voor enkele zeer begaafde bachelor-, master- en 3de-cyclusstudenten van de deelnemende conservatoria. Studenten moeten bij één van de partnerinstellingen toelatingsexamen doen.

De academie begint met het aanbieden van 23 gespecialiseerde modules voor vocalisten, maar wil op den duur ook programma’s aanbieden op het gebied van design, librettoschrijven, compositie en regie. De vocale modules gaan onder meer over trainingstechnieken, taalvaardigheden, het opdoen van podiumervaring en een belangrijk deel van het repertoire.

De EOA is een initiatief van het Conservatorium Maastricht, onderdeel van Zuyd Hogeschool. In Maastricht start de academie met de module ‘Modern Muziektheater’, waarvoor wordt samengewerkt met de Toneelacademie Maastricht. Het belang van theatrale vaardigheden staat daarin centraal.

De andere deelnemende conservatoria bevinden zich in Hamburg, Tbilisi, Dublin, Florence, Parma, Zagreb, Riga, Łódź, Porto, Belgrado, Stockholm en Genève. EOA streeft ernaar in seizoen 2017/2018 doorgegroeid te zijn naar twintig Europese partners.

Hieronder de teaser van de academie:

Zie voor meer informatie de website van de European Opera Academy.

Vorig artikel

Haveman imponeert bij Het Nationale Ballet

Volgend artikel

Watts zingt Gautier in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.