Nieuws

Thema Operadagen Rotterdam 2010 is passie

Operadagen Rotterdam draait in 2010 om het thema ‘Passie!’. Er zijn grote opera’s, hedendaags muziektheater en kleinere producties. Ook is het festival gastheer van het jaarlijkse congres van Opera Europa.

Voorproefje van de productie 'Pilgrim at the Gate of Idleness', waarin Christianne Stotijn 'Das Buch der hängenden Gärten van Schönberg zingt (foto: Marco Borggreve).
Voorproefje van de productie 'Pilgrim at the Gate of Idleness', waarin Christianne Stotijn 'Das Buch der hängenden Gärten van Schönberg zingt (foto: Marco Borggreve).

Operadagen Rotterdam vindt van 28 mei tot en met 6 juni voor de vijfde keer plaats. Thema bij de lustrumviering is ‘Passie!’. Het festival belooft internationale premières, eigen festivalproducties en opera op locatie.

Zo zijn er de Nederlandse premières van The Rage of Life van Elna Kats-Chernin en Over de bergen van Corry van Binsbergen.

De Nationale Reisopera speelt aan de vooravond van het festival de nieuwe opera Wake van Klaas de Vries, een stuk ter nagedachtenis aan de vuurwerkramp in Enschede (waar de opera eerder in première gaat).

Er staat verder veel Frans repertoire geprogrammeerd. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Yannick Nézet-Séguin (die pas debuteerde bij de Metropolitan Opera) een double bill met L’enfant prodigue van Debussy en La voix humaine van Poulenc. In het eerste stuk zingen Nathalie Paulin, Gilles Ragon en Dale Duesing. In het tweede zingt mezzo Cora Burggraaf de monoloog.

Het Rotterdamse gezelschap O.T. brengt verder Le Vin herbé van Frank Martin en de tweehonderdste geboortedag van Robert Schumann wordt gevierd met een uitvoering van zijn enige opera Genoveva door het MDR Sinfonieorchester en het Chor Leipzig. De cast bestaat daar uit onder andere Anne Schwanewilms en Matthias Klink.

Rotterdam is dit jaar tijdens het festival ook gastheer van het jaarlijkse congres van Opera Europa, een organisatie voor operagezelschappen en –huizen in Europa. Het thema van het congres is ‘Opera in een stad zonder operahuis’, wat aansluit bij de vele bijzondere locaties waar Operadagen Rotterdam producties presenteert.

Het volledige programma van het festival is binnenkort te vinden op de website van Operadagen Rotterdam.

Vorig artikel

Wexford Festival breidt uit met drie dagen

Volgend artikel

Il Giardino Armonico overtreft De Niese

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.