Buitenlands nieuwsNieuws

Parijse Werther zeer enthousiast ontvangen

Een productie van Massenets Werther is zeer enthousiast ontvangen in Parijs. De cast, met onder andere Jonas Kaufmann en Sophie Koch, was bijna perfect (Wall Street Journal) en de regie van Benoît Jacquot won de jackpot (Bloomberg).

Intendant Gerard Mortier haalde in zijn laatste seizoen bij de Opéra National de Paris een productie van Werther uit München, die vervolgens enorm flopte. De met graffiti bespoten hangar deed het hem toch niet.

De nieuwe intendant in Parijs, Nicolas Joel, besloot zijn handen niet aan die productie te branden en haalde een enscenering van filmregisseur Benoît Jacquot uit Londen, waar de productie in 2004 in première was gegaan.

De ideeën van Jacquot kregen aanmerkelijk meer bijval, aldus recensies van de Wall Street Journal en van Bloomberg. Zijn realistische productie met sterk acteerwerk sleepte het publiek helemaal mee.

De cast werd nog enthousiaster ontvangen. ‘Bijna foutloos’, schreef de Wall Street Journal. De recensent was lyrisch over het sterk fysieke optreden en de veelzijdige zang van Jonas Kaufmann als Werther. En Sophie Koch was als Charlotte in ieder opzicht gelijkwaardig aan Kaufmann, vond de criticus.

Bloomberg was even juichend over de solisten. Kaufmann werd geloofd vanwege diens ‘rijkdom aan expressieve nuances’ en Koch was ‘wonderlijk ontroerend’.

Tot slot kreeg ook de 76-jarige (!) maestro Michel Plasson veel complimenten voor zijn knappe directie. Een succesnummer dus, deze Parijse Werther.

Vorig artikel

Recital Bernstein-liederen op herhaling

Volgend artikel

Bal van Reisopera blinkt van muzikaliteit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Basia Jaworski
    24 januari 2010 at 16:20

    A.s. dinsdag om 20.35 op Arte.
    Live uit Parijs