Nieuws

Thomas Larcher huiscomponist Concertgebouw

Thomas Larcher is de nieuwe composer in residence van het Concertgebouw in Amsterdam. De Oostenrijkse componist vestigt zich van februari tot en met mei in de hoofdstad om onder meer twee wereldpremières te voltooien.

Thomas Larcher. (© Richard Haughton)

Sinds Huang Ruo in seizoen 2015/2016 stelt het Concertgebouw regelmatig huiscomponisten aan. Thomas Larcher is de vierde. Zijn muziek wordt dit seizoen meerdere keren in de schijnwerpers gezet.

Op 1 oktober werkt Larcher mee aan een concert met zijn muzikale vrienden Mark Padmore (tenor) Julian Steckel (cellist) en Aaron Pilsan (pianist). Hij brengt een selectie van zijn eigen werk. Op 4 maart spelen conservatoriumstudenten werk van hem in een lunchconcert en op 2 april doopt Asko|Schönberg een nieuwe compositie, gemaakt in samenwerking met beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen.

Kroon op Larchers residentie in het Concertgebouw is de wereldpremière van zijn derde symfonie, die op 9 mei 2020 in het kader van het Mahler Festival en in coproductie met de NTR ZaterdagMatinee door het Radio Filharmonisch Orkest wordt uitgevoerd. Tussendoor beleeft Larchers eerste opera Das Jagdgewehr zijn Nederlandse première bij De Nationale Opera (maart 2020).

Thomas Larcher (1963) studeerde piano en compositie in Wenen. Hij schreef eerder opdrachtwerken voor onder meer het Lucerne Festival, Wigmore Hall en de NTR ZaterdagMatinee. In eigen land organiseerde hij verschillende festivals. In oktober ontvangt hij de Großer Österreichischer Staatspreis.

Lees meer over de aanstelling op de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Silence des ombres in wereldpremière bij Munt

Volgend artikel

Thomas Oliemans in seizoen 2019/2020

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.