Nieuws

Bastiaan Everink weer op het podium in Koblenz

Het leek erop dat grote operavoorstellingen voorlopig ondenkbaar zouden zijn. Maar in Koblenz beginnen dinsdag de repetities voor Nabucco, een productie in de openlucht. Bariton Bastiaan Everink zingt de titelrol en is vermoedelijk één van de eerste Nederlandse zangers die weer aan het werk kan op het operatoneel.

Bastiaan Everink. (© S. Boerma)

Zoals iedereen verwachtte Bastiaan Everink niet dat hij spoedig de kans zou krijgen weer op het operapodium te staan. De Nabucco die in Koblenz op 11 juli in première gaat, zou minstens worden uitgesteld of zelfs worden geannuleerd, daar leek het op. Maar ze zijn eruit in Koblenz: er komt een enscenering die werken onder veilige omstandigheden mogelijk maakt. Het koor zal achter het publiek zingen en voorzien worden van kunststofschermen. Op het podium houden de zangers anderhalve meter afstand. Ook voor het orkest worden veilige aanpassingen gedaan.

Afstand houden op het podium wordt geen probleem, vermoedt Everink, die over een paar dagen naar Koblenz vertrekt voor de eerste repetities. ‘Ik heb in veel Nabucco-producties gezongen en eigenlijk nooit heel veel fysiek contact gehad met Abigaille en Fenena, de twee dochters van Nabucco in het verhaal van de opera.’

Everink verwacht dat de regie creatieve oplossingen zal bedenken om de afstandsregels te integreren in de enscenering. Anja Nicklich is verantwoordelijk voor de regie van de productie, Mino Marani leidt het orkest.

Het Theater Koblenz is sinds begin maart gesloten en bestond de laatste weken alleen online. Maar nu het vanuit de overheidsmaatregelen is toegestaan, opent het huis weer op 1 juni. De zomerproductie van Nabucco wordt niet daar gespeeld, maar op Ehrenbreitstein, een negentiende-eeuws fort dat op de heuvel aan de Rijn ligt, tegenover de stad Koblenz en aan de monding van de Moezel.

Bastiaan Everink zong in zijn loopbaan al zo’n 150 maal de rol van Nabucco in de opera van Verdi. Hij was eerder in die rol te horen in Koblenz. Ook zong hij er in Marschners Der Vampyr en Beethovens Fidelio. Hij treft in de cast nog twee Nederlanders: sopraan Gabrielle Mouhlen, die Abigaille zingt, en bas Nico Wouterse, die de hogepriester van Baäl zal zingen.

Dit weekend reist Everink naar Koblenz voor de eerste repetitieweek. Hij heeft zijn stem goed onderhouden in de weken van de lockdown en werkt ter voorbereiding van de repetities met zijn vaste pianist Maarten Hillenius aan de rol. ‘Conditie opbouwen en fris blijven’, dat is het motto van de zanger die ernaar uitkijkt aan de repetities te beginnen. Na de eerste week in Duitsland zal hij op Place de l’Opera verslag doen van zijn eerste indrukken van de ‘nieuwenormaalaanpak’ in Koblenz.

Zie voor meer informatie de website van het Theater Koblenz.

Vorig artikel

Grachtenfestival positief: 'Er blijft veel over'

Volgend artikel

Extra steun cultuursector vooral naar instellingen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.