Nieuws

Cité de l’Opera: John, Lawrence en Edita

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 262.

Wigmore Hall volgepland
John Gilhooly doet het weer: volle kracht vooruit met het Autumn Series-programma van de Wigmore Hall in Londen. Twee derde van de tweehonderd artiesten komt uit Groot-Brittannië, ‘underlining Wigmore Hall’s efforts to get artists earning again’. Het programma, ook op de radio en als livestream te volgen, vermeldt optredens van
veelbelovende duo’s als Connolly/Martineau, Finley/Drake en Clayton/Baillieu.

Miljoenenjacht
De minister lijkt de laatste tijd te doen wat de cultuursector al heel lang en heel vaak gevraagd heeft. De kansen voor onder meer Het Geluid Maastricht om alsnog subsidie te ontvangen zijn toegenomen.

Amici e Rivali
Tenor Lawrence Brownlee – hij was vorig seizoen in Amsterdam te zien als Don Ramiro in La Cenerentola – maakte een nieuwe cd. De plaat komt in november uit.

Yeletsky zingt Jevgeni
Bariton Stéphane Degout zou dit voorjaar Yeletsky zingen in de Munt in Brussel. Dat ging niet door, maar nu zit die rol toch in de weg voor zijn komende engagement, als Jevgeni Onjegin vanaf 26 januari 2021 in Toulouse.

Ab-cast
NPO Radio 4 heeft een nieuwe podcastserie, ditmaal over oude muziek.

Zorg om cultuur
Matthias Goerne heeft kritiek op het Duitse overheidsbeleid rond de veiligheid van voorstellingen en concerten. Hij verwijt de politiek dat ‘sie von Veranstalterseite vorgelegte Konzepte, neue Erkenntnisse zur Übertragung des Virus und positive Erfahrungen im Ausland, etwa bei den Salzburger Festspielen, ignoriere’.

Illegaal gejuich
Bij de Wiener Staatsoper zong Plácido Domingo afgelopen weekend de rol van Simon Boccanegra. Juichen mocht niet volgens de regels, maar rebels als het operapubliek vaak is, werd die regel genegeerd.

Het eind voor Gruberová?
Het lijkt erop dat Edita Gruberová (bijna) met pensioen gaat.

Dichtbij huis
Naast heel veel andere coronabeperkingen is reizen een kwestie die bij het programmeren in de weg kan zitten. De NTR ZaterdagMatinee kiest voor een oplossing van zangers en musici uit de buurt. Hopelijk voor de Nederlandse muziekmakers zal die keus vaker worden gemaakt.

Hojohe! Hallojo! Hojohe! Ho!
Als u vóór 4 februari op bedevaart gaat naar het huis waar Der fliegende Holländer ontstond, bent u nog op tijd voor de première bij De Nationale Opera, op die dag volgend jaar. De kaartverkoop staat gepland vanaf 17 november.

E strano!
Vanavond klinkt er voor het eerst sinds lang weer opera in de Scala. Marina Rebeka zingt Violetta in een concertante Traviata.

Education permanente
Met minder opera in de zalen is er tijd voor studie. De Metropolitan Opera organiseert in oktober een webinar rond Tristan und Isolde van Wagner.

Vorig artikel

De operahuizen gaan weer open: Antwerpen en Gent

Volgend artikel

Opname Bregenzer Don Quichotte uitgebracht

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.