Buitenlands nieuwsNieuws

587 premières in Duitsland in 2010/2011

Het komende seizoen zijn de tachtig theaters en operahuizen in Duitsland samen met nog zo’n twintig onafhankelijke operagezelschappen goed voor minstens 587 premières. Dat blijkt uit een onderzoek van de Komische Oper Berlin.

De Komische Oper Berlin (foto: Hanns Joosten).

De Komische Oper Berlin maakte vorig jaar voor het eerste een ‘Musiktheater-Premierenspiegel’, waarin het op een rijtje zette hoeveel premières er in seizoen 2009/2010 te zien zouden zijn.

Omdat de reacties erg enthousiast waren, heeft het Berlijnse operahuis ook dit jaar het onderzoek weer uitgevoerd. De conclusie is dat er minstens 587 premières zullen plaatsvinden in de theaters en operahuizen van Duitsland. Het gaat dan om premières van opera’s, operettes en musicals.

Het operahuis heeft een maar liefst 78 pagina’s tellende kalender gemaakt met al die premières (de ‘Premierenspiegel’ genaamd). Zo valt te zien dat La Bohème eind september erg in trek is. In één week tijd zijn er maar liefst vijf producties van Puccini’s klassieker te zien, in Wuppertal, Ulm, Düsseldorf, Kiel en Erfurt.

Andere titels die populair zijn bij de Duitse huizen, zijn onder meer Die Fledermaus, Hänsel und Gretel, Così fan tutte, Il barbiere di Siviglia en, opvallend genoeg, Rusalka.

Opvallers zijn verder bijvoorbeeld Schumanns Genoveva in Plauen, Isabeau van Mascagni in Braunschweig, Die Feen van Wagner in Frankfurt, Chowanschtschina van Moessorgski in Dessau, Das Buch der Unruhe van Michel van der Aa in Saarbrücken en Der geduldige Sokrates van Telemann in München.

Vorig artikel

‘Rossini in Wildbad’ beleeft succesvolle editie

Volgend artikel

Enthousiast onthaal voor Rihms Dionysos

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Kevin
    30 juli 2010 at 14:13

    Ist das nicht toll: die Operette FLEDERMAUS ist das meist gespielte Werk an deutschen Musiktheatern! Während die Holländer das Genre nichtmal mit Handschuhen anfassen würden. Seltsam…?