Buitenlands nieuwsNieuws

Enthousiast onthaal voor Rihms Dionysos

De wereldpremière van Wolfgang Rihms nieuwe opera Dionysos, gisteravond (27/7) bij de Salzburger Festspiele, is enthousiast onthaald. Zowel de componist als de musici en regisseur Pierre Audi kregen veel applaus. Dat berichten ddp en dpa.

Scène uit Dionysos (foto: Ruth Walz / Salzburger Festspiele).

De wereldpremière van Dionysos in het Mozart-huis in Salzburg was de eerste grote productie van de Salzburger Festspiele, dat dit jaar haar 90-jarig bestaan viert. Het werk komt van de hand van Wolfgang Rihm, volgens ddp één van de meest productieve en meest opgevoerde componisten van vandaag.

Dionysos is gebaseerd op ‘Dionysos Dithyramben’, een verzameling gedichten van de filosoof Friedrich Nietzsche. De opera bestaat uit vier scènes. Er zit geen duidelijke verhaallijn in de scènes, Rihm heeft er een ‘Opernphantasie’ van willen maken.

Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera, was gevraagd om de productie te regisseren, samen met de bekende Berlijnse kunstenaar Jonathan Meese, die voor de decors zorgde. Volgens dpa gaf het duo een ‘indrukwekkende scenische uitvoering’ van de muziek van Rihm.

Ook de zangers en het Deutsche Symphonie-Orchester Berlin onder leiding van Ingo Metzmacher overtuigden, aldus het persbureau. In het bijzonder werd de prestatie van sopraan Mojca Erdmann geroemd.

Volgens dpa werden de uitvoerenden beloond met een ‘daverend applaus’ en ddp schrijft dat de opera ‘enthousiast onthaald’ werd. De componist zelf kreeg een minutenlange ovatie.

Vorig artikel

587 premières in Duitsland in 2010/2011

Volgend artikel

Eröd zingt rijke melodieën van Liszt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Kevin
    30 juli 2010 at 11:10

    A co-production with Amsterdam and Berlin (Staatsoper). So we’ll all get to see it, sooner or later. I wonder if that means Metzmacher will return to Amsterdam…