Binnenkort

Opera in de media: week 5 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 5 van 2020 (25 – 31 januari) aandacht voor een opera van Dvorák in NTR Opera Live en voor de operette Frühlingsstürme vanuit de Komische Oper Berlin.

Zaterdag 25 januari

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): een opname van Dvoráks De koning en de kolenbrander, gemaakt in september 2019 in het Rudolfinum in Praag. Het Praags Filharmonisch Koor en het Praags Radiosymfonieorkest staan onder leiding van Tomás Brauner. Solisten zijn onder anderen Katerina Knezikova, Richard Samek en Roman Hoza.

OperaVision (om 19.00 uur): de operette Frühlingsstürme van Jaromír Weinberger wordt geproduceerd door de Komische Oper Berlin in een regie van Barrie Kosky. Solisten als Stefan Kurt, Alma Sadé en Vera-Lotte Boecker en het orkest van de Komische Oper worden gedirigeerd door Jordan de Souza.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): de opera La bohème, uitgevoerd door de Metropolitan Opera in New York. Mimì wordt gezongen door sopraan Ailyn Perez, tenor Matthew Polenzani is Rodolfo. Het koor en orkest van de Met worden geleid door Marco Armiliato.

Zondag 26 januari

Podium Witteman (om 18.05 u. op NPO 2): Floris Kortie duikt in de financiële handel en wandel van Beethoven, waarna bariton Maarten Koningsberger een Schots drinklied van Beethoven zingt, begeleid door The Atlantic Trio.

Nieuw op YouTube

Eenmalig niet nieuw op YouTube, maar nieuw op de website van NPO Radio 4: de podcastserie Muziek tot Leven – Verhalen van musici in de oorlog.

Portretten van onder anderen Leo Smit, Henriette Bosmans, Frieda Belinfante, Mischa Hillesum en Sem Dresden vertellen het verhaal over vervolgde musici in de Tweede Wereldoorlog. Met het project Muziek tot Leven wil De Ochtend van 4 de luisteraars laten kennismaken met deze musici en hun werk. Dat gebeurt in zeventien radioportretten, aan de hand van levensbeschrijvingen, fragmenten uit dagboeken en briefwisselingen. De serie is tot 5 mei iedere woensdag om 8.45 uur te beluisteren in De Ochtend van 4 met Margriet Vroomans.

Maandag 27 januari

Arte (om 01.25 uur): opname uit de Munt in Brussel van De gouden haan in een enscenering van Laurent Pelly. Dirigent is Alain Altinoglu. Solisten zijn onder anderen Konstantin Shushakov, Agnes Zwierko en Sheva Tehoval.

Donderdag 30 januari

BBC Radio 3 in concert (om 20.30 uur op BBC Radio 3): de operamatinee van de BBC vervalt, maar ’s avonds klinkt er vocale muziek. Live vanuit Bridgewater Hall in Manchester hoort u het Hallé Orchestra met werken van Beethoven, waaronder zijn negende symfonie. Onder anderen Giselle Allen, David Butt Philipen en Neal Davies zijn solisten. Het geheel staat onder leiding van Sir Mark Elder.

Vrijdag 31 januari

OperaVision (om 18.00 uur): de Letse Nationale Opera presenteert I Played, I Danced uit 1977 van Imants Kalniņš. Solisten zijn onder anderen Raimonds Bramanis, Marlēna Keine en Jānis Apeinis. Dirigent is Mārtiņš Ozoliņš, Laura Groza-Ķibere doet de regie.

Vorig artikel

OPERA2DAY op tournee met Opera Melancholica

Volgend artikel

The Power of Kirsten Schötteldreier

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.