CD-recensiesFeatured

Eröd zingt rijke melodieën van Liszt

Vooruitlopend op de 200e verjaardag van Franz Liszt in 2011 wordt het volledige liedrepertoire van de componist verzameld en opgenomen. Bariton Adrian Eröd heeft het eerste ‘volume’ voor zijn rekening genomen. Hoewel hij me niet geheel overtuigt, zijn de rijke melodieën van Liszt om van te smullen.

De liederen van Franz Liszt (1811-1886) zijn minder bekend dan de rest van zijn oeuvre. Hij schreef er echter genoeg om een aantal organisaties op het idee te brengen een ‘Liszt Lied Edition’ te gaan maken. Alle liederen van de Hongaarse componist worden verzameld in een nieuwe uitgave en op cd gezet.

De eerste opname die uit het project is voortgekomen, bevat liederen in het Duits, Frans, Italiaans, Hongaars en Engels, van dichters als Heinrich Heine, Friedrich Schiller en Victor Hugo. Vijf liederen zijn voor het eerst opgenomen.

Het is bepaald geen straf de muziek te beluisteren. Ik was direct onder de indruk van de rijke melodieën die Liszt bij de gedichten bedacht. Vaak heel eenvoudig, maar erg gevoelig en teder, zoals de beroerende melodieën van de nooit eerder opgenomen ‘Tre Sonetti’ van Francesco Petrarca. Een genot voor het oor.

Wat dat betreft slaat de Weense bariton Adrian Eröd de juiste toon aan door de liederen op ingetogen, beheerste wijze te zingen. Hij laat zo de zeggingskracht over aan de melodieën zelf, die vaak al genoeg losmaken.

Toch vind ik zijn vertolkingen van sommige liederen aan de vlakke kant. Het is soms te veel van hetzelfde, en te statisch ook. Waar er in de tekst veel gebeurt, blijft zijn zang de kalmte zelve. Daarnaast raakt hij niet alle noten even zeker en zuiver en klinkt hij nu en dan (te) nasaal.

Daar staat tegenover dat ik zijn stem ontroerend vind en dat hij in sommige liederen wél erg expressief is. Het Hongaarse afscheidslied ‘Isten Veled!’ is zo bewogen als een afscheid kan zijn, in ‘Der Alpenjäger’ is het noodweer overduidelijk aanwezig en Victor Hugo’s ‘Enfant, si j’etais roi’ voorziet hij van veel nuance.

Alles bij elkaar een prima opname om kennis te maken met de liederen van Liszt. Want die zijn het kennismaken wel waard.

In de ‘Liszt Lied Edition’ is inmiddels ook een tweede volume uitgebracht, gezongen door mezzosopraan Janina Baechle.

Vorig artikel

Enthousiast onthaal voor Rihms Dionysos

Volgend artikel

Saskia Gerritsen zet punt achter carrière

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Kevin
    30 juli 2010 at 11:09

    It certainly looks like a very pretty edition – nice packaging. I do wonder, though, if Liszt’s flamboyant songs are ideal for a ‘restrained’ baritone. Don’t these pieces need more glamour? (I adore the Pavarotti version of “Pace non trovo”, but also the Margarete Price version.) Anyway, good to know that a new series is underway.