Binnenkort

Grachtenfestival maakt doorstart

Na een moeilijke periode maakt het Grachtenfestival in augustus een doorstart. De nieuwe directeur Lidy klein Gunnewiek heeft een vol programma samengesteld, dat van 14 tot en met 22 augustus te zien zal zijn op tal van locaties in de binnenstad van Amsterdam.

In het voorwoord van het programma van dit jaar schrijft Lidy klein Gunnewiek dat het er even op leek dat de Amsterdamse grachten dit jaar stil zouden blijven in augustus. Toch kon er een doorstart worden gemaakt. Het festival kan daardoor in augustus onder het thema ‘OnderStroom’ haar dertiende editie presenteren.

Er zijn diverse series samengesteld, waaronder een Kwartetserie, de serie Voices-in-Residence en de serie Windkracht 12, waarin jong talent uit heel het land van zich laat horen. Verder speelt architectuur een belangrijke rol rond de concerten en is er dit jaar voor het eerst een dagelijkse talkshow in Felix Meritis, het festivalcentrum. Tijdens de talkshow worden musici geïnterviewd en is er live muziek te horen.

Wat zang en opera betreft, zijn er vele concerten te bezoeken. Een handgreep:

Onder de titel Schubertiade zingen Jeroen de Vaal, Erik Slik, Wiard Witholt en Erks Jan Dekker op zondag 15 augustus drankliederen van Schubert in het Amstel Hotel. Ernst Munneke begeleidt hen op de piano.

Het zangkwartet Quatre Bouches brengt op maandag 16 augustus het programma Subtext, waarin onder meer twee mini-opera’s van Gian Carlo Menotti te horen zijn.

Sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal zingen op dinsdag 17 augustus Schumann-liederen in ‘de salon van Clara en Robert Schumann’ aan de Keizersgracht.

De jonge Israëlische sopraan Gal James zingt diezelfde dinsdag verscheidene liederen, waaronder de Vier Letzte Lieder van Strauss, in Het Staetshuys aan de Herengracht. Zij wordt begeleid door Pawel Poplawski.

VocaalLAB geeft op 17 augustus de voorstelling Radio Quatch!, een radioshow met allerlei soorten geluiden en muziek.

Tenor Jean-Léon Klostermann, bas-bariton Marc Pantus en pianist Jeroen Sarphati voeren van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus de opera Mozart en Salieri van Rimsky-Korsakov op in Museum Van Loon. Pianist Sarphati neemt ook de regie voor zijn rekening.

Het Spaanse lied krijgt een plaats in een concert op vrijdag 20 augustus van sopraan Marijje van Stralen, die begeleid wordt door Matthijs Koene (panfluit) en Stefan Gerritsen (gitaar).

Opera Trionfo verzorgt op zaterdag 21 augustus een opera-avond. Zangers van het gezelschap zingen hun lievelingsaria’s onder begeleiding van pianist Dante Boon en met aanwijzingen van regisseur Pepijn Cladder. De solisten zijn Simone Riksman, Sonja Volten, Karin Strobos, Erik Slik en Niklaus Kost.

Het zangersensemble Frommermann viert haar vijfjarig jubileum met een concert op zondag 22 augustus in Theater Carré.

Zie voor het volledige programma de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Kalender 2010/2011 staat online

Volgend artikel

Domingo verbreekt applausrecord in Madrid

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.