Buitenlands nieuwsNieuws

Rattle debuteert bij Metropolitan Opera

Simon Rattle debuteert op 17 december bij de Metropolitan Opera in New York. Hij zal Debussy’s opera Pelléas et Mélisande leiden, met in de cast zijn partner Magdalena Kožená en verder Stéphane Degout, Gerald Finley, Felicity Palmer en Willard White.

Sir Simon Rattle (foto: EMI Classics).

Sir Simon Rattle, artistiek directeur van de Berliner Philharmoniker, is één van de bekendste dirigenten van vandaag de dag. Hij leidde eerder al orkesten in Los Angeles, Chicago, San Francisco, Boston en vele andere Amerikaanse steden, maar bij de Metropolitan Opera in New York was hij nog niet te gast. Met Debussy’s mysterieuze opera Pelléas et Mélisande krijgt de 55-jarige Brit eindelijk zijn kans.

Het gaat om een reprise van een productie die Jonathan Miller in 1995 voor de Met maakte. De eerste voorstelling vindt plaats op 17 december.

Rattle zal een cast leiden waarvan alle vijf de zangers hun rol voor het eerst bij de Met zingen. Magdalena Kožená (Rattle’s partner, met wie hij twee kinderen heeft) zingt de rol van Mélisande. Stéphane Degout, afgelopen zomer nog bij De Nederlandse Opera te zien, zingt Pelléas en Gerald Finley vertolkt de rol van Golaud. Felicity Palmer zingt Geneviève en Willard White treedt op als Arkel.

De productie is op diverse wijzen te zien. De Metropolitan Opera Radio zendt de openingsvoorstelling live uit, evenals de voorstellingen op 23 en 29 december en 1 januari. De voorstelling van 17 december wordt ook aangeboden op internet, via www.metopera.org.

Simon Rattle en Magdalena Kožená treden in mei 2011 samen op bij De Nederlandse Opera, in Richard Strauss’ Der Rosenkavalier.

Vorig artikel

Andriessen wint prijs voor La Commedia

Volgend artikel

Nieuwe opera Zuidam in wereldpremière

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.