Buitenlands nieuwsNieuws

Andriessen wint prijs voor La Commedia

Louis Andriessen heeft de Grawemeyer Award van de University of Louisville gewonnen voor zijn opera La Commedia uit 2008. De Nederlandse componist ontvangt 100.000 dollar.

Louis Andriessen (foto: Francesca Patella).

La Commedia is de vierde opera van Louis Andriessen en ging in 2008 in première tijdens het Holland Festival in Amsterdam. Afgelopen zomer werd dezelfde productie opgevoerd in de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles en Carnegie Hall in New York. Andriessen droeg het werk op aan zijn vrouw, die voor de première van het werk overleed.

De University of Louisville is onder de indruk van de opera, want het besloot dit weekend om de 100.000 dollar tellende Grawemeyer Award 2011 voor ‘Music Composition’ aan de Nederlandse componist te geven.

Andriessen reageerde verrast. ,,Ik werd net voor de Tweede Wereldoorlog geboren in een zijstraatje bij een kleine gracht in het middeleeuwse centrum van Utrecht. Dat ik nu, 71 jaar later, de wereldberoemde Grawemeyer Award voor La Commedia krijg, is bijna niet te bevatten. Hoe kon dit gebeuren?”

Vorig artikel

Tenor Peter Hofmann overleden

Volgend artikel

Rattle debuteert bij Metropolitan Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.