Binnenkort

Nieuwe opera Zuidam in wereldpremière

De korte opera Suster Bertken van Rob Zuidam gaat zaterdag 4 december in wereldpremière tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Het werk wordt uitgevoerd door Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Rob Zuidam (foto: Hans Hijmering).

Rob Zuidam schreef zijn korte opera in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee. Hij haalde zijn inspiratie uit het verhaal van Berta Jacobs, oftewel Suster Bertken: een mystica, dichteres en kluizenares uit de vijftiende eeuw. Jacobs leefde van 1457 tot 1514 in een kluis aan de Utrechtse Buurkerk.

,,Voor Rob Zuidam (die zich met de opera’s Rage d’Amours en Adam in Ballingschap heeft ontpopt tot een componist van muziekdramatische werken van on-Nederlandse allure) was dit genoeg materiaal voor een spannende zoektocht”, aldus de ZaterdagMatinee.

Het werk wordt uitgevoerd door Asko|Schönberg onder leiding van Reinbert de Leeuw. De cast bestaat uit sopraan Katrien Baerts, bas-bariton Hubert Claessens (die tevens bariton-saxofoon zal spelen), sopraan James Dugan en alt Leopold Benedict.

De wereldpremière wordt live uitgezonden op Radio 4. Voorafgaand aan het concert is een interview te horen met de componist.

Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Rattle debuteert bij Metropolitan Opera

Volgend artikel

Scala-opening wereldwijd uitgezonden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.