CD-recensies

CPO verrijkt cd-kast met Lortzings Regina

Denk je dat je alles al gehoord hebt en dat het operarepertoire geen geheimen meer voor je heeft, word je alweer prettig verrast door het onvolprezen label CPO! In München nam het label de onbekende opera Regina van Albert Lortzing op. Ronduit schitterend!

ReginaRegina is een opera die ik alleen maar van naam kende. Van deze opname uit januari 2011 werd mijn operahart immens gelukkig. Zowel van de prachtige muziek als van de ronduit schitterende uitvoering.

De muziek is onmiskenbaar Lortzing: één en al Duitse romantiek, zeker met de vele, voor die tijd zeer gebruikelijk, koorpartijen. Maar het libretto is atypisch. Het speelt zich af in een fabriek, waar behalve de romantische verwikkelingen ook heuse stakingen plaatsvinden en waar arbeiders in opstand komen – zo gek nog niet als je weet dat de opera in het ‘revolutiejaar’ 1848 is ontstaan.

De revolutie wordt op een gegeven moment naar de tweede plaats verschoven, want het gaat uiteindelijk vooral om een ontvoerde verloofde en haar bevrijding.

De ‘grande finale’, ‘Jauchzet den Stunden des Festes entgegen’, doet mij aan de Hugenoten van Meyerbeer denken. Ik neem dan ook aan dat Lortzing de opera goed kende.

Johanna Stojkovic geeft Regina behalve haar prachtige, romige tonen ook een zweem van hysterie mee en Daniel Kirch is een zeer goede Richard – een echte verliefde romanticus.

Detlef Roth zingt een absoluut onweerstaanbare Stefan, zo één waar je bang voor bent, maar die je willens en wetens aantrekkelijk moet vinden.

Wat een verrijking, deze opname!

Bestel de cd nu in onze webshop!

Vorig artikel

Amsterdams Operakoor op kruistocht

Volgend artikel

Joyce DiDonato: pure schoonheid

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Hugo
    12 november 2013 at 19:01

    Misschien nog even opmerken dat deze opera momenteel gespeeld wordt in Kaiserslautern. Er zijn nog drie voorstellingen gepland: 13/11 en 14+27/12.