CD-recensies

Pelly’s Hoffmann: een boze droom

Laurent Pelly stelt zelden teleur. Zijn enscenering van Les Contes d’Hoffmann, op dvd uitgebracht door Erato, is daar weer bewijs van. En ook de zangers laten het niet afweten, met glansrollen voor Michael Spyres en Natalie Dessay.

Hoffmann PellyNiet alle hedendaagse producties kun je ‘eurotrash’ noemen. Ik denk dat de meeste regisseurs zeer integer te werk gaan en de reden dat wij er niet zo veel over horen is heel simpel: zij veroorzaken geen schandalen en dat is voor de pers niet interessant genoeg.

Neem nou Laurent Pelly: wat hij ook onder handen neemt, het verandert in goud. Toegegeven, soms is het een beetje ‘namaakgoud’, maar toch. Zijn ensceneringen zijn intelligent en altijd trouw aan de muziek.

Zijn Les Contes d’Hoffmann uit Barcelona, 2013, is een beetje surrealistisch en voelt als een boze droom. Iets waar ik mij zonder meer in kan vinden. Alleen al hoe hij de incarnatie van Muse in Nicklausse verbeeldt is een opera-oscar waard.

Michael Spyres behoort tot de steeds groeiende groep jonge tenoren die nu nog in het lyrische vak zitten, maar die al een belofte voor ‘dramatico’ in zich hebben. De rol van Hoffmann vereist kracht, maar moet zeer lyrisch gezongen worden – denk aan Domingo in zijn jonge jaren. Daar voldoet Spyers ruimschoots aan.

Zijn interpretatie van ‘Kleinzach’ is wellicht de beste die ik in jaren heb gehoord: perfecte hoge noten, allemaal ‘al punto’ en dat ook nog met begrip voor de tekst. En zijn Frans is niet minder dan perfect.

Ook Natalie Dessay, één van de favoriete zangeressen van Pelly, is van de partij. Nu niet meer als Olympia, de rol waar zij een stempel op heeft gedrukt, maar als de zieke Antonia. Een creatie om nooit te vergeten.

De jonge Kathleen Kim is een overtuigende Olympia en Tatiana Pavlovskaya een zeer sensuele Giulietta.

Ik ben een groot bewonderaar van Laurent Naouri en ook hier stelt hij mij niet teleur. Met zijn paars gelakte nagels en ‘gedegen’ make-up zingt hij een duivel uit duizenden. Simpelweg geniaal.

Hieronder de ‘Légende de Kleinzack’, gezongen door Michael Spyres:

Vorig artikel

Theater de Speeldoos brengt Met-opera's

Volgend artikel

Fidelio: ode aan een sterke vrouw

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

4Reacties

 1. Mark-Jan
  29 maart 2014 at 11:03

  Ga ik zeker een keer bekijken!
  Maar weet iemand waarom Erato/Warner nog steeds geen blurays uitbrengt? Is me echt een raadsel.

 2. basia jaworski
  31 maart 2014 at 09:22

  Antwoord van Erato:

  … maar dat doen we wel degelijk… Ze staan nog niet online – but one -, men werkt aan de aanvulling! Zie dus over niet al te lange tijd vooral graag http://www.warnerclassics.com/blu-ray

  Met groet!

 3. stefan caprasse
  31 maart 2014 at 12:06

  Op te merken dient ook dat deze uitvoering gebruik maakt van de allerlaatste kritische uitgave van Michael Kaye en Jean-Christoph Keck (de meest volledige totnogtoe) en dit vooral voor de veel uitgebreidere akte van Giulietta en de eveneens uitgebreidere finale van de opera (met oa gezongen Stella-partij). Ik weet dit nu wel maar ik moet het ook nog kopen en bekijken…

 4. Mark-Jan
  31 maart 2014 at 23:35

  Goed nieuws! Dank je wel voor het navragen Basia!
  De geweldige tosca heb ik inderdaad al in huis. Wacht in spanning af op wat nog komen gaat 🙂
  Wenslijstje: Maria stuarda, comte d’ory, poppea, cendrillon, pelleas… En natuurlijk Hoffmann 😉