CD-recensies

Gruber zingt fenomenale Gioconda

Dynamic zendt morgen via internet gratis de opera La Gioconda van Ponchielli uit. Het gaat om een productie die eerder op dvd verscheen bij het label. Een zeer welkome uitgave, met een fenomenale Andrea Gruber in de hoofdrol.

GiocondaEen vrouw verscheurd tussen de liefde voor haar moeder en haar minnaar: het is geen alledaags thema voor een opera. Dat zij uiteindelijk voor haar moeder kiest, wordt haar fataal, maar heeft ons wel verrijkt met ‘Suicidio!’, één van de mooiste aria’s uit de operageschiedenis.

Ondertussen krijgen we passie, bedrog, moord en zelfmoord. Voor elk wat wils. Melodrama? Me dunkt, van het beste kaliber! Toch wordt La Gioconda tegenwoordig nog maar zelden opgevoerd. Het is namelijk buitengewoon lastig om al de zes hoofdrollen goed te bezetten.

Op dvd was er tot voor kort alleen maar de Weense productie uit 1986 beschikbaar, met Eva Marton en Plácido Domingo in de hoofdrollen, en echt geweldig vond ik het niet.

Zeer welkom is dus deze Dynamic-uitgave, opgenomen in 2006 in de Arena di Verona. Andrea Gruber is een fenomenale Gioconda, met prachtige topnoten, een goede laagte en een inlevingsvermogen van een topactrice.

De rest van de cast is redelijk tot goed. De regie is in handen van Pier Luigi Pizzi, wat betekent: veel rood en blauw. En veel ballet.

Vorig artikel

Flórez en Damrau scoren in San Francisco

Volgend artikel

Othello past prima in soapwereld

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski