CD-recensies

Laurent Naouri verjazzt Eisler en Prokofjev

Na Matthias Goerne heeft nu ook bariton Laurent Naouri (een deel van) het Hollywood Songbook van Hanns Eisler opgenomen. Maar dan wel heel anders: in jazzstijl. De Fransman voegt er verjazzde fragmenten van Prokofjev aan toe en creëert zo een heerlijke cd.

Eisler ProkofievHet is niet de eerste keer dat de vermaarde bariton Laurent Naouri een uitstapje maakt buiten het geijkte klassieke repertoire. Net als zijn vrouw, sopraan Natalie Dessay, zingt ook hij regelmatig het lichtere genre, veelal met jazzmusici. Iets wat vaak uitmondt in jamsessies en improvisaties.

Ik ken maar één uitvoering van het (complete) Hollywood Songbook van Hanns Eisler: met Matthias Goerne en Eric Schneider in Decca’s onvolprezen serie ‘Entarterte Musik’. Aan een vergelijking moet je echter niet beginnen: beide cd’s zijn grandioos, elk op hun eigen manier.

Goerne is een must, dus mocht u hem tegenkomen: meteen kopen. ‘Naouri and friends’ kunt u bewaren voor de nachtelijke uurtjes. Met een glas whisky erbij. Grappig eigenlijk hoe ontzettend Weill-achtig verjazzde Eisler klinkt. Zeker ‘L’automne californien’: die zou zo uit één van Weills shows kunnen komen.

Behalve Eisler hebben de musici ook Prokofjev verjazzd. Pianist Guillaume de Chassy arrangeerde delen van diens piano- en vioolconcert voor stem. Daarvoor gebruikte hij teksten van vier Russsiche dichters: Tsvetajeva, Poesjkin, Lermontov en Jesenin. Naouri zingt ze in perfect Russisch; ieder woord is makkelijk te verstaan.

Maar het is niet alleen Naouri’s stem die de stemming bepaalt. De eigenlijke hoofdrollen zijn weggelegd voor het trio van Guillaume de Chassy (piano), Thomas Savy (klarinetten) en Arnault Cuisinier (contrabas). Denk alleen niet dat je Prokofjev nog ergens in herkent. Mij is het in ieder geval niet gelukt. Maar dat is onbelangrijk: het draait tenslotte om de improvisaties en daar zijn de heren werkelijke meesters in.

Minpunt: het tekstboekje is nogal slordig. En een cd met een tijdsduur van 45 minuten is gewoon een gotspe.

Om alvast in de stemming te komen hieronder twee liedjes van Eisler:

https://www.youtube.com/watch?v=5Ob1jE8tz6Y

En mocht u de smaak te pakken hebben: hieronder Naouri en De Chassy in ‘My Romance’:

Vorig artikel

Seizoen Muziekgebouw aan 't IJ 2016/2017

Volgend artikel

McNamara viert St. Patrick's Day in Splendor

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski