Home » CD-recensies

De Ring op 14 adembenemende cd’s

1 februari 2010 Geen reacties

Opus Arte, bekend uitgever van onder meer opera-dvd’s, waagt zich sinds kort ook aan cd’s. En hoe. Het label zette een uitvoering uit Bayreuth van de volledige Ring van Wagner op 14 cd’s. Niet alleen in omvang groots, maar ook in uitvoering.

Het is voor het eerst dat de Engelse firma Opus Arte zich aan cd’s heeft gewaagd, en daar ben ik ze eigenlijk erg dankbaar voor. Want soms is het beter om je eigen fantasie te gebruiken, zonder gestoord te worden door idiote beelden (naar wat ik gelezen heb was de regie in Bayreuth nou niet bepaald optimaal).

Het geluid is daarentegen wel optimaal. Geen idee hoe het team van Opus Arte heeft gewerkt, maar het spettert je boxen uit. Onbeschrijfelijk.

Dat is ook uiteraard aan maestro Christian Thielemann te danken, want de klank die hij het orkest uitlokt… Ach, het klinkt bijna orgastisch.

Eva Maria Westbroek is een Sieglinde om te zoenen. Haar debuut in Wagner’s Walhalla was het gesprek van de dag – en terecht. In haar grote scène met Brünnhilde (prima Linda Watson) doet zij me af en toe aan Leonie Rysanek denken. Adembenemend! Daar springen de tranen vanzelf in je ogen.

Albert Dohmen imponeert als Wotan, Arnold Bezuyen is een fantastische Loge en Andrew Shore een onnavolgbare Alberich. Wat een uitvoering!

door

Der Ring des Nibelungen
Richard Wagner

Uitgevoerd door: Koor en orkest van de Bayreuther Festspiele onder leiding van Christian Thielemann.
Solisten: Albert Dohmen, Eva-Maria Westbroek, Arnold Bezuyen, Stephen Gould, Linda Watson, e.a.
Uitgever: Opus Arte (OA CD9000B D)

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.