CD-recensies

Rossini’s eerste in een onherkenbare regie

Het Rossini in Wildbad Festival zette in 2006 Rossini’s eerste opera La cambiale di matrimonio op het toneel, maar veel bleef er niet van over in de productie van Annette Hornbacher. Ze hees het verhaal in een onherkenbaar modern jasje.

La cambiale di matrimonio is een buitengewoon interessant werk. Niet zozeer qua verhaal of muziek (hoewel het lekker weg luistert), maar vooral vanwege de ontstaansgeschiedenis. Het was de eerste opera van Rossini. Hij schreef het werk toen hij achttien (!) was en was er slechts enkele dagen mee bezig.

Genoeg reden voor mij om erg nieuwsgierig te zijn naar de dvd die Bongiovanni heeft uitgebracht van een productie van het werk in Wildbad, opgenomen tijdens het Rossini in Wildbad Festival van 2006.

De voorstelling was echter een tamelijk koude douche. Regisseur Annette Hornbacher gaf de eenakter een oninteressante, irrelevante enscenering. Ze plaatste het verhaal in het hier en nu, maar het basisgegeven van het verhaal is een Engelse koopman die zijn dochter wil uithuwelijken aan een Amerikaan… Zoiets snijdt in de 21e eeuw gewoon geen hout.

Daarbij walste Hornbacher met haar regie lomp over het libretto van Gaetano Rossi heen. Tal van opmerkingen botsten met het spel op het toneel. Wat mij betreft een regie uit de categorie ‘geef het een modern jasje, dan is het wel goed’.

De cast vond ik netjes maar niet heel bijzonder. Giulio Mastrototaro zong erg overtuigend als Slook, maar zijn karakter werd misplaatst neergezet door de regisseur. Julija Samsonova had als Fanny een prima techniek, maar haar stemkleur paste niet goed bij haar personage.

Aardige optredens waren er van Tomasz Wija en Francesca Russo Ermolli als Norton en Clarina, en Vito Priante mocht er ook zijn als Tobia Mill, de Engelse koopman. Maar het mocht niet baten: als geheel kwam de voorstelling op mij nietszeggend over.

Vorig artikel

Pierre Audi geeft masterclass regie

Volgend artikel

Een avondje fraaie Franse ‘lyrique’

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 4 juni 2010 at 14:56

    Misschien een detail, maar is “Demetrio e Polibio” niet de eerste opera van Rossini ?
    Ik zag al een paar ensceneringen van Hornbacher, en was er nooit echt weg van. We mogen aan de andere kant niet vergeten dat het festival in Wildbad niet over budgetten beschikt die te vergelijken zijn met andere festivals.
    Wie geïnteresseerd is in “Cambiale” kan een uitstekende DVD vinden op Naxos. Zij filmden enkele jaren geleden een prima (traditionele) voorstelling in Pesaro, met oa Rancatore, Bordogna en Capitanucci.