Operarecensie

Schumann-liefde aan de Keizersgracht

Het huwelijk tussen Robert en Clara Schumann was een tragisch verhaal, maar leverde wel prachtige muziek op. Van hen allebei. Jeroen de Vaal en Tamar Niamut lieten vanmiddag meer dan twintig liederen van het echtpaar horen. Een fraai concert, knap begeleid door Shuann Chai.

Jeroen de Vaal (foto: Marco Borggreve).

Wat ik zo leuk vind aan het Grachtenfestival, is de kleinschaligheid, de originele locaties en het enthousiasme dat dat klaarblijkelijk bij de uitvoerders ontlokt. Het Schumann-recital van De Vaal en Niamut, dat plaatsvond in een fraai grachtenpand (Keizersgracht 378), was daar een prachtig voorbeeld van.

In de intieme zaal opende Niamut met drie liederen van Clara en drie liederen van Robert. Ze bracht ze op aansprekende wijze, maar ik had op diverse momenten, zeker in het topregister, het idee dat haar zang te weinig ondersteund werd. Dat maakte het nogal tricky in de kwetsbare setting van een recital.

Gelukkig bood pianiste Shuann Chai voortdurend ondersteuning. En hoe. Haar begeleiding vergrootte de zeggingskracht van de liederen enorm. Daarnaast gaf de Chinees-Amerikaanse tussendoor een boeiende, amusante toelichting over het echtpaar Schumann en hun muziek. Iets wat mijns inziens wel vaker mag gebeuren bij recitals, want het gaf veel meer lading aan de liederen.

Chai liet ook nog iets van haar solistische kant zien, met een romanza van Clara en Liszts bewerking van het lied ‘Widmung’ van Robert. Stukken die ze vrij en vol ongeremde emoties speelde.

Jeroen de Vaal nam een groot deel van het programma voor zijn rekening met Roberts bekende cyclus ‘Dichterliebe’. Hij zong zeer beheerst (wat de kleine zaal als gegoten paste) en legde op subtiele wijze gevoel in de zestien liederen. Hij deed niet aan maniertjes of overdreven effecten, hij gaf Schumann een chique vertolking. Ik vond het bewonderenswaardig.

Al met al wederom een geslaagd, plezierig en – niet onbelangrijk – uitverkocht concert dat het Grachtenfestival in haar kronieken kan bijschrijven. Met dank ook aan de kaas en wijn achteraf.

Het Grachtenfestival duurt tot en met 22 augustus. Er staan nog diverse vocale concerten op het programma. Zie voor meer informatie de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Gal James: een vrouw om van te dromen

Volgend artikel

Stenz wordt chef Radio Filharmonisch Orkest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.