Home » Achtergrond

Biografie Reinbert de Leeuw toch verschenen

19 maart 2014 Geen reacties

Leporello Uitgevers heeft vorige week vrijdag de ongeautoriseerde biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie uitgebracht. Auteur Thea Derks werkte zeven jaar aan het boek over de Nederlandse dirigent, pianist, componist en hoogleraar. De Leeuw weigerde vorig jaar de biografie te autoriseren, waarna Derks het boek bij een andere uitgever voltooide.

Graficus Guus Glass maakte speciaal voor het boek een ets van Reinbert de Leeuw.

Graficus Guus Glass maakte speciaal voor het boek een ets van Reinbert de Leeuw.

De uitgave van het boek over Reinbert de Leeuw, één van de belangrijkste figuren in het Nederlandse muziekleven, is controversieel. De biografie zou vorig jaar ter gelegenheid van de 75e verjaardag van De Leeuw worden uitgebracht, maar hij weigerde zijn autorisatie, waarna uitgeverij De Bezige Bij zich terugtrok.

Volgens berichtgeving uit die tijd vond De Leeuw dat hij niet betrokken was bij de totstandkoming van de inhoud en bevatte de biografie “lacunes en onjuistheden” (NRC). In een interview met Het Parool dit weekend stelt Derks dat ze jarenlang gesprekken met De Leeuw voerde. Er was wel onenigheid over het belang van zijn jeugd, maar “de gesprekken gingen gewoon door”. Ze vindt het dan ook “zo onterecht dat dit boek verboden werd”.

Uiteindelijk zorgde Leporello Uitgevers ervoor dat het 384 pagina’s tellende boek toch kon verschijnen. In een mailing schrijft Derks dat ze “opgelucht en blij” is dat het boek er nu ligt en dat ze hoopt dat De Leeuw “zijn mening alsnog zal herzien”.

De biografie plaatst het leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd. Aan bod komen onder meer zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top en zijn samenwerking met componisten als Messiaen en Ligeti.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.