Binnenkort

Opera in de media: week 41 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 41 van 2020 (3 – 9 oktober) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: mezzosopraan Nina van Essen, alumna van de Dutch National Opera Academy, in Trionfo van Händel door de Staatsoper Hannover.

Zaterdag 3 oktober

Mariusz Kwiecien. (© M. Mikolajczik)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Mozart-week loopt door in de programmering van de Met-streams. Vandaag ziet u een opname van Don Giovanni uit 2011, met Fabio Luisi voor het orkest en Michael Grandage als regisseur. Luca Pisaroni zingt Leporello. Hij komt op 1 december naar Amsterdam voor een liedrecital. Mariusz Kwiecien is Don Giovanni. De zanger kondigde deze week aan te stoppen vanwege medische redenen. Donna Anna wordt gezongen door Marina Rebeka, die in mei in Amsterdam Anna Bolena zal zingen.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): ruim 55 jaar oud is de opname van Verdi’s Macbeth die NTR Opera Live vandaag brengt. In het Amsterdamse Concertgebouw zongen toen Cornell MacNeil (Macbeth), Martha Pender (Lady Macbeth) en Fernando Ferrari (Macduff). Het Groot Omroepkoor en het Omroeporkest werden geleid door Fulvio Vernizzi.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): u hebt vandaag de keuze uit Don Giovanni met Mariusz Kwiecien in een groot operahuis of Don Giovanni met Mariusz Kwiecien in een groot operahuis. De eerste is een stream vanuit de Met, de tweede is een uitzending van BBC Radio 3 vanuit Covent Garden. Naast Kwiecien zingt Alex Esposito de rol van Leporelllo en hoort u Véronique Gens, Malin Byström en Elizabeth Watts in de vrouwenrollen. Het koor en orkest van het Royal Opera House staan onder leiding van Nicola Luisotti.

Zondag 4 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): voor de uitvoering van Mozarts Le nozze di Figaro werden grote namen verzameld: Bryn Terfel, Cecilia Bartoli en Renée Fleming zongen in de hoofdrollen, naast de nog jonge Danielle de Niese. Jonathan Miller regisseerde, James Levine dirigeerde.

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): te gast is het Duo Serenissima, bestaande uit luitist David Mackor en sopraan Elisabeth Hetherington. Die laatste won vorige week de Dutch Classical Talent Award. De twee zingen naar aanleiding van een bijdrage van Floris Kortie over de Italiaanse componiste Barbara Strozzi één van haar madrigalen.

Nieuw op YouTube

Maestro legt uit
Van Enrique Mazzola gaan we in Amsterdam, vanaf mei 2021, nog veel plezier hebben. Hij leidt de driedelige cyclus Tudor-opera’s die De Nationale Opera de komende jaren brengt. Als toekomstig muzikaal directeur van de Lyric Opera of Chicago geeft hij in de eerste van een nieuwe serie video’s Breaking down the score een inkijk in de partituur van Verdi’s Attila.

Maandag 5 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Idomeneo van Mozart werd voor de Met geënsceneerd door Jean-Pierre Ponnelle en gedirigeerd door James Levine. In de uitvoering van maart 2017 zongen onder anderen Nadine Sierra, Alice Coote, Elza van den Heever en Matthew Polenzani.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): dezer dagen maken Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor een door de coronamaatregelen moeizame tournee door Nederland. Het optreden van zondag 4 oktober wordt voor de radio opgenomen. De muziek komt uit kloosters waar in de zestiende en zeventiende eeuw vrouwen muziek maakten. U hoort een- tot achtstemmige motetten, psalmen en missen van onder anderen Sulpitia Cesis, Chiara Margarita Cozzolani en Isabella Leonarda.

Dinsdag 6 oktober

Stuart Skelton. (© Sim Canetty-Clarke)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Wagner-week van de Met opent met Tristan und Isolde, in een opname uit 2016. De titelrollen werden gezongen door Nina Stemme en Stuart Skelton, René Pape was koning Marke.

Operastream (on demand op Arte Concert): een ‘pop requiem’ van Jean-Luc Fafchamps werd geproduceerd door de Munt in Brussel. De enerverende voorstelling, vol verwijzingen naar de operacultuur, staat nu online op Arte Concert.

Woensdag 7 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): vijf jaar geleden was Eva-Maria Westbroek één van de sterren in Wagners Tannhäuser. Ze zong naast collega’s als Johan Botha, Peter Mattei en Günther Groissböck. James Levine leidde het orkest.

Donderdag 8 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): dertig jaar oud is de opname van Wagners opera Das Rheingold. Lang voor de spraakmakende regie van Robert Lepage was er de enscenering van Otto Schenk bij de Met. James Morris zong Wotan, Christa Ludwig was Fricka en Ekkehard Wlaschiha vertolkte Alberich. James Levine leidde het orkest.

BBC Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): Dvořáks komische opera Král a uhlíř (King and Charcoal Burner) stamt uit 1871. De partituur werd enkele maken gereviseerd, maar de BBC zendt de originele versie uit. Kateřina Kněžíková en Richard Samek zongen in 2019 bij het Praags Philharmonisch Koor en het symfonieorkest van de radio onder leiding van Tomáš Brauner.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): de Letse mezzosopraan Elīna Garanča zong recent bij de Wiener Philharmoniker onder leiding van Christian Thieleman. Op het programma stonden de Wesendonck-Lieder van Wagner.

Vrijdag 9 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook het tweede deel van Wagners Ring des Nibelungen werd geënsceneerd door Otto Schenk, samen met Günther Schneider-Siemssen. Sopraan Hildegard Behrens zong in 1989 Brünnhilde, Wotan was wederom James Morris en Sieglinde en Siegmund werden gezongen door Jessye Norman en Gary Lakes. James Levine leidde het Met-orkest.

Nina van Essen. (© Annelien Nijland)

Operastream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): de Staatsoper Hannover presenteert Trionfo van Händel. In de hoofdrollen zingen onder anderen Sarah Brady, Nicholas Tamagna en de Nederlandse mezzosopraan Nina van Essen in de rol van Il Piacere. Het koor en orkest van de Staatsoper worden gedirigeerd door David Bates.

AVROTROS Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): in TivoliVredenburg in Utrecht speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zingt het Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan. Werken van Barber en Schubert staan op het programma, waaraan vocale medewerking wordt verleend door Elena Tsallagova, Cécile van de Sant, Matthew Newlin en Adrian Timpau.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Jetske Mijnssen

Volgend artikel

Spanga annuleert voorstellingen The Other

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.