Binnenkort

Dutoit dirigeert La damnation de Faust

Maestro Charles Dutoit zal zaterdag 5 februari voor een uitverkocht Concertgebouw La damnation de Faust leiden. In de productie van de ZaterdagMatinee treden verder topsolisten als Gregory Kunde en Sir Willard White op.

Charles Dutoit (foto: Radu Tuta).

De ‘dramatische legende’ La damnation de Faust van Hector Berlioz is één van de vele composities die op basis van het verhaal van Goethe zijn gemaakt. En volgens de ZaterdagMatinee is het één van de knapste versies.

,,Berlioz verklankte de mysterieuze wereld bij voorkeur in quasi-antieke ballades, scabreuze liederen en imaginaire tochten door de lucht”, aldus de concertserie. ,,Als romantisch kunstenaar zocht hij bovendien naar nieuwe muzikale vormen om zijn wilde fantasieën en revolutionaire ideeën tot uitdrukking te brengen. Daarvoor breidde hij ook de expressiemiddelen van het orkest aanzienlijk uit.”

,,Er zouden nog veel Faust-verklankingen volgen, maar met zijn natuurschilderingen, marsen en adembenemende hellevaart wist Berlioz de grillige wereld van Goethes toneelstuk in overrompelende tableaus weer te geven.”

Het meesterwerk wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, het Nationaal Kinderkoor JUNIOR en het Nationaal Jongenskoor, allen onder leiding van Charles Dutoit (met koorinstudering van Celso Antunes). De inmiddels 74-jarige maestro staat bekend om zijn interpretaties van Franse werken en geniet wereldwijd faam.

De solorollen worden vertolkt door Gregory Kunde, Sir Willard White, Ruxandra Donose en Henk van Reijnsbergen.

Het concert is volledig uitverkocht. Maar niet getreurd: het wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Marcel Beekman maakt eerste productie

Volgend artikel

Absurde opera Legende scenisch gedoopt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.