BinnenkortNieuws

Opera op radio en tv: week 17

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio en tv. In week 17 (24 tot en met 30 april) onder meer een Billy Budd uit Glyndebourne, een legendarische Tristan und Isolde en een masterclass van Teresa Berganza.

BravaNL zendt Götz Friedrichs legendarische productie van Tristan und Isolde uit op dinsdag 26 april.

Zondag 24 april

De Christussymfonie (A. Samuel)
De zevende symfonie van de Belgische componist Samuel is een oratoriumachtig werk met veel ruimte voor de koren. Opname van 2005 uit de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, met het Vlaams Radio Orkest, het Vlaams Radio Koor en de koren Cantabile, Camerata Aetas Nova, Dulcisona en Furiant.
Canvas: 12.00 – 14.00 u.

Maandag 25 april

La Resurrezione (G.F. Händel)
Het Praagse Barokorkest Collegium 1704 voerde het oratorium van Handel in mei 2010 uit in Regensburg.
Radio 4: 20.00 – 23.00 u.

Billy Budd (B. Britten)
De Glyndebourne-productie uit de zomer van 2010 kent dezelfde hoofdrolzangers als de recente Billy Budd van De Nederlandse Opera. Ook hier is Jacques Imbrailo de jonge matroos Billy Budd en speelt John Mark Ainsley de rol van Captain Vere. Aardig om te vergelijken voor wie de DNO-versie onlangs zag. Mark Elder is dirigent en Michael Grandage de regisseur. In de bak de London Philharmonic.
Mezzo: 09.00 u.

Dinsdag 26 april

Hänsel und Gretel (E. Humperdinck)
De Staatskapelle Dresden onder Matthias Brauer speelt Humperdincks Hans en Grietje, in een regie van Katharina Thalbach. Solisten zijn onder andere Antigone Papoulkas (Hänsel) en Anna Gabler (Gretel).
Mezzo: 20.30 – 22.20 u.

Tristan und Isolde (R. Wagner)
Eén van de legendarische versies van Wagners meesterwerk met een uiterst trage, fascinerende cameraregie. Deze uitvoering komt uit de Deutsche Oper in Berlijn. Het orkest staat onder leiding van Jirí Kout. Solisten zijn onder andere René Kollo, Robert Lloyd en Gwyneth Jones als Isolde.
BravaNL: 7.45 – 11.50 u.

Woensdag 27 april

Roméo et Juliette (C. Gounod)
Yannick Nézet-Séguin staat voor het Mozarteum Orchester Salzburg, op het podium Nino Machaidze (Juliette), Rolando Villazón (Roméo) en Mikhail Petrenko (Frère Laurent). Opname van de Salzburger Festspiele uit 2008.
Mezzo: 17.00 – 19.45 u.

Donderdag 28 april

Carmen (G. Bizet)
Glyndebourne bracht deze opera in de zomer van 2008, met dirigent Philippe Jordan. Carmen wordt gezongen door de sopraan Anne Sofie von Otter. Lisa Milne is Micaëla.
BravaNL: 8.50 – 12.00 u.

Vrijdag 29 april

Castor en Pollux (J-P. Rameau)
Productie van De Nederlandse Opera uit 2008. Christophe Rousset dirigeerde Les Talens Lyriques en een flink aantal Nederlandse solisten, waaronder Henk Neven, Judith van Wanroij en Thomas Oliemans. Amir Hosseinpour, die onlangs nog meewerkte aan Platée van DNO, deed de choreografie.
BravaNL: 20:30 – 22.50 u.

Zaterdag 30 april

Salome (R. Strauss)
Met een ‘verbazingwekkende kracht’ zong Karita Mattila de rol van Salome in de productie van de Metropolitan Opera in New York in 2008. Patrick Summers stond voor het Met-orkest, Jürgen Flimm regisseerde. Andere belangrijke rollen waren weggelegd voor Kim Begley (Herodes), Ildikó Komlósi (Herodias)) en Juha Uusitalo (Jochanaan).
Mezzo: 20.30 – 22.30 u.

Une leçon de chant de Teresa Berganza à la villa Viardot
Docmentaire over de masterclass die zangeres Teresa Berganza in 2008 gaf aan een aantal jonge zangers in de Villa Viardot. Aan de hand van de rollen in Carmen geeft ze haar leerlingen les over Bizets opera. En over het leven.
Mezzo: 22.25 – 23.25 u.

Vorig artikel

De buitengewone stem van Jussi Björling

Volgend artikel

Youtube-portret: Erwin Schrott

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.