Binnenkort

INTONO maakt opera over sterrenkundige

Het gezelschap INTORNO voert de komende dagen een ‘fonkelnieuwe’ opera op over sterrenkundige Eise Eisinga, die het eerste planetarium ter wereld bouwde. De opera wordt uitgevoerd op een zeesleper in de Rotterdamse Schiehaven.

INTORNO is een gezelschap uit Schiedam dat sinds 1992 producties maakt, waaronder opera’s. De nieuwste creatie van INTORNO heet Eise en gaat over de ‘stoere Friese sterrenkundige’ Eise Eisinga, die tussen 1774 en 1781 het eerste planetarium ter wereld bouwde.

Eisinga’s obsessie trekt een zware wissel op de relatie met zijn vrouw Pietje. De ondertitel van de opera luidt dan ook: ‘Help, mijn man heeft een heelal!’

Eise wordt opgevoerd op Rivierpodium Fighter, een zeesleper en reddingsschip dat tot 2007 nog regelmatig in actie kwam en daarna als openluchtpodium een nieuwe bestemming vond. Het schip ligt in de Rotterdamse Schiehaven.

De opera is geschreven door Arie Vuyk en van muziek voorzien door Marco Kalkman, die samen met Sylvia Andringa ook verantwoordelijk is voor de regie. De muziek wordt uitgevoerd door musici van RBO Sinfonia.

De titelrol wordt vertolkt door Marc Drost, die onlangs nog veel succes had met de opera WAAARDE. De rol van zijn vrouw Pietje wordt gezongen door Annelies Prins en Elise Lorraine vertolkt de rol van journaliste.

Na een uitverkochte try-out op 15 juni gaat Eise op donderdag 16 juni in wereldpremière. Daarna zijn er nog voorstellingen op 17, 18 en 19 juni. Zie voor meer informatie de website van INTORNO.

Vorig artikel

Opera per Tutti geeft twee concerten

Volgend artikel

Brava neemt Opera Zuids Elisir op in 3D

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.