BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Bayreuth brengt vijf Wagner-titels

De Bayreuther Festspiele presenteert deze zomer vijf opera’s van Wagner: Tannhäuser, Die Meistersinger von Nürnberg, Lohengrin, Parsifal en Tristan und Isolde. Het festival gaat op 25 juli van start en duurt ruim een maand.

Arnold Bezuyen is in maar liefst drie producties te horen (foto: Jochen Quast).

De Bayreuther Festspiele is hét festijn voor Wagner-liefhebbers. Jaarlijks trekken mensen van over de hele wereld naar de Duitse stad om het oeuvre van de componist te bewonderen. De opera’s worden opgevoerd in een Festspielhaus dat tussen 1874 en 1876 onder supervisie van Wagner zelf gebouwd werd.

Het programma dat Eva Wagner-Pasquier en Katharina Wagner hebben samengesteld, bestaat uit vijf opera’s. Drie producties daarvan waren vorig jaar ook te zien: Lohengrin van Hans Neuenfels, Parsifal van Stefan Herheim en Die Meistersinger von Nürnberg van Katharina Wagner zelf. Verder is Tannhäuser te zien in een regie van Sebastian Baumgarten en Tristan und Isolde in een regie van Christoph Marthaler.

Het festival heeft zoals gebruikelijk vele topartiesten aangetrokken. Tannhäuser wordt geleid door Thomas Hengelbrock en gezongen door onder andere Lars Cleveman (titelrol), Camilla Nylund (Elisabeth) en de Nederlandse tenor Arnold Bezuyen (Heinrich der Schreiber).

De cast van Die Meistersinger von Nürnberg bestaat uit onder andere James Rutherford als Hans Sachs, Adrian Eröd als Sixtus Beckmesser, Burkhard Fritz als Walther von Stolzing (hij zong begon dit seizoen in Les vêpres sicilliennes bij De Nederlandse Opera) en Michaela Kaune als Eva.

De geroemde tenor Klaus Florian Vogt treedt aan als Lohengrin. Hij vormt een koppel met Annette Dasch als Elsa von Brabant. Op de bok staat in deze productie Andris Nelsons.

Simon O’Neill (die onlangs afzei voor Samson et Dalila bij de ZaterdagMatinee) vertolkt de titelrol in Parsifal. Kwangchul Youn zingt verder Gurnemanz, Susan Maclean is Kundry, Detlef Roth vertolkt Amfortas en Thomas Jesatko vervult de rol van Klingsor. Arnold Bezuyen is ook in deze productie te horen, als eerste Gralsritter.

Bezuyen zingt eveneens een kleinere rol in Tristan und Isolde, namelijk ‘Ein Hirt’. En die productie, geleid door Peter Schneider, kent nog een Nederlands gezicht: Robert Holl zingt de rol van koning Marke. Het beroemde liefdespaar zal vertolkt worden door Robert Dean Smith en Iréne Theorin.

De Bayreuther Festspiele gaat op maandag 25 juli van start met Tannhäuser. Daarna zijn er tot en met 28 augustus haast iedere dag voorstellingen. Zie voor meer informatie www.bayreuther-festspiele.de.

Vorig artikel

Discografie: Rigoletto

Volgend artikel

Leesvoer voor de zomer: de bibliotheek

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Danny Seljee
    5 juli 2011 at 09:55

    Op 18 augustus zal Arte Lohengrin live uitzenden. Ik ben erg benieuwd, want op de foto’s ziet het er niet echt appetijtelijk uit.