BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 38

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 38 (17-23 september) onder meer aandacht voor Mozarts requiem vanuit het Concertgebouw en de opera Medée live vanuit Brussel.

Gerald, Miah en Dorothea in Le nozze di Figaro
Hij is deze week in het Concertgebouw te horen in Mozarts requiem: Gerald Finley. In de Nozze die in 2008 door The Royal Opera in Londen op de planken werd gebracht, zong hij de rol van graaf Almaviva. Dorothea Röschmann was te zien als zijn echtgenote de gravin. De hoofdrollen van Figaro en Susanna werden vertolkt door Erwin Schrott en Miah Persson. En als ‘Tony’ Pappano dan ook nog voor het orkest van Covent Garden staat, dan is er veel kans op een mooie voorstelling
BravaNL: zaterdag 17 september om 18.00 u.

De Munt met live Médée uit Brussel
De seizoensopener van de Brusselse Munt/La Monnaie is Médée. De creatie van Krzysztof Warlikowski (regie) en Christophe Rousset (dirigent) wordt na drie jaar hernomen in het theater aan het Muntplein. Het in 1797 voltooide werk van Cherubini wordt gezien als één van de krachtigste werken uit het lyrische repertoire.

Christophe Rousset (foto: Éric Larrayadieu).

De hoofdrollen zijn van Nadja Michael, Kurt Streit en de Nederlandse Christianne Stotijn als Néris. De begeleiding is van Roussets eigen Les Talens Lyriques. De productie gaat acht maal in de maand september in de Munt.

Op zaterdag 17 september is de opera live te volgen voor een groter publiek dan alleen dat in de zaal. Hij wordt vertoond in een Brusselse UGC-cinema op de Place de Brouckère en op Mezzo, waar de live-uitzending om 20 uur begint. Volgens plan is de opname vanaf 23 september nog drie weken op de site van de Munt als stream terug te zien.
Mezzo: zaterdag 17 september om 20.00 u.

Het werk van Walter Legge
Het documentaireprogramma De Bedding van Radio4 zendt zaterdagavond deel twee uit van een documentaire over Walter Legge (1906-1979). Als platenproducent had hij een ongekende invloed op de wereld van de klassieke muziek. In het programma komen onder andere Hans Heg en Leo Boudewijns aan het woord en zijn er fragmenten te horen uit het boek dat Legge’s echtgenote Elizabeth Schwarzkopf over haar man schreef.
Radio4: zaterdag 17 september om 23.00 u.

Requiem van Mozart in het Concertgebouw
Het Zondagmiddagconcert van de AVRO komt rechtstreeks uit het Concertgebouw in Amsterdam. In het kader van een nieuwe traditie speelt daar het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van chef Mariss Jansons het requiem van Mozart. Het werk wordt voorafgegaan door de Psalmensymfonie van Stravinsky. Uitvoerenden zijn naast het KCO het Groot Omroepkoor en de solisten Genia Kühmeier, Bernarda Fink, Mark Padmore en Gerald Finley.
Radio 4: zondag 18 september om 14.00 u.

Nino Machaidze (foto: Uli Weber).

Nino op Radio 4
Om een brede indruk te krijgen van de kwaliteit van sopraan Nino Machaidze buiten haar rol als Gilda in Hamburg, kunt u afstemmen op Radio4. In het programma Ernst Daniel van de gelijknamige zanger/presentator laat hij opnamen van Machaidze horen met muziek van Massenet, Gounod en Donizetti. Als toegift ook nog aandacht voor de komende productie van Siegfried in Enschede.
Radio 4: zondag 18 september om 18.00 u.

Platée vanuit Straatsburg
Tussen de Platée van De Nederlandse Opera, afgelopen seizoen, en de komende versie van Jean-Philippe Rameaus werk bij de Nationale Reisopera kunt u kijken naar een productie uit 2010 uit Straatsburg. Deze versie werd geregisseerd door Mariame Clément, die eind dit jaar Il viaggio a Reims zal doen in Antwerpen. In de orkestbak zaten Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset en op het podium stonden onder andere Emiliano Gonzalez-Toro als Platée, Salomé Haller als Thalie, Cyril Auvity als Thespis en de Nederlandse sopraan Judith van Wanroij als Junon. De voorstelling werd opgenomen in de Opéra National du Rhin.
Mezzo: dinsdag 20 september om 20.30 u.

Topi Lehtipuu (foto: Kaapo Kamu).

The Rake’s progress van Igor Stravinsky
Daar is ze weer eens: Miah Persson, schijnbaar alomtegenwoordig in de wereld van opera en vocale muziek. Ze zong vorig jaar de rol van Anne Trulove in de Glyndebourne-productie van Stravinsky’s opera The Rake’s progress. Trulove werd gezongen door Clive Bayley, Topi Lehtipuu was Tom Rakewell en Matthew Rose zong de rol van Nick Shadow. Voor het Glyndebourne Chorus en de London Philharmonic stond Vladimir Jurowski. John Cox deed de regie, kunstenaar David Hockney ontwierp de decors.
Mezzo: dinsdag 20 september om 13.30 u.

Elgars cantate Caractacus
Een niet vaak uitgevoerd werk van Elgar, die heel wat meer schreef dan zijn hits die we kennen van de Last Night of the Proms. Caractacus is een cantate, al vinden sommigen het Elgars enige opera. Hij wordt uitgevoerd tijdens het Engelse Three Choirs Festival en uitgevoerd door The Philharmonia onder leiding van Andrew Davis.
BBC Radio 3: vrijdag 23 september om 20.30 u (NL-tijd).

Weektip

Shostakovich zonder hoesten
Het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival eindigt in Rotterdam op zondag de 18e, na onder meer twee bijzondere opera-uitvoeringen, Les Troyens en Sadko. Op beide avonden was er helaas geen enkele microfoon op het podium te ontdekken, dus cd- of radio-opnamen zijn niet gemaakt. De opname-apparatuur draaide wel tijdens de uitvoering van vorig jaar van muziek van Boris Tisjtsjenko en Dmitri Shostakovich. Het celloconcert van de eerste werd gespeeld door Tim Hugh, van Shostakovich werd de achtste symfonie uitgevoerd.

Als mijn herinnering aan die avond klopt, zit er geen enkele kuch of hoestbui in de opname want de zaal haalde alleen adem in de pauze en luisterde ademloos bijna negentig minuten naar de muziek die dirigent Valery Gergiev maakte met het Rotterdamse Philharmonisch Orkest.
Zie de website van het Concerthuis van Radio4.

Vorig artikel

Parsifal-feest van ZaterdagMatinee op cd

Volgend artikel

Omroepkoor schittert in vroom KCO-concert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.