Binnenkort

Opera in de media: week 44

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 (29 oktober – 4 november) onder meer aandacht voor twee Schubert-cycli en voor Callas, Westbroek en enkele diva’s in wording.

Katja Kabanova is binnenkort bij Opera Zuid te zien (zie www.operazuid.nl).

Opera uit het Oosten
Het NTR-programma Opera Live richt de blik vandaag op het oosten. Eerst kunt u luisteren naar de laatste opera van Nikolai Rimsky-Korsakov, De gouden haan, vanuit het Bolsjoj Theater in Moskou en daarna staat Katja Kabanova van Leos Janácek op de agenda.

Dat tweede deel van de avond biedt een mooie kans een versie van Janáceks opera te beluisteren, voordat die op 18 november aanstaande in première gaat bij Opera Zuid. Als het voorproefje dat Joanni van Oostrum gaf tijdens de Uitmarkt representatief was, wordt het een mooie voorstelling met haar in de hoofdrol.

De Katja Kabanova die vanavond op de radio te horen is, werd op 17 juni dit jaar opgenomen in de Staatsopera Wenen. Franz Welser-Möst stond voor het huiskoor en –orkest. De rol van Boris Grigorjevič werd gezongen door tenor Klaus Florian Vogt. Janice Watson was Katja.

Twee dagen later ging De gouden haan van Rimski-Korsakov in het Bolsjoj Theater van Moskou. Koor en orkest van dat theater stonden onder leiding van Vassily Sinaiski. Enkele van de solisten waren Vladimir Matorin, Boris Rudak en Tatiana Yerastova.
Radio 4: zaterdag 29 oktober om 19.00 u.

Mozarts Bruiloft in het klein
Heel veel enthousiasme kon de recensent van Place de l’Opera niet opbrengen voor de theatrale kwaliteiten van de Figaro die door het Nederlands Blazers Ensemble en Johannette Zomer en Frans Fiselier als vocale solisten in de theaters werd gebracht. BravaNL, die de productie vanavond uitzendt, heeft het zelfs over ‘theater van de lach’, al bedoelen ze dat vermoedelijk als een aanbeveling. Vorm zelf uw oordeel over deze ingedikte Le nozze di Figaro, die muzikaal alles in zich heeft om een mooie avond muziektheater op te leveren.
BravaNL: zaterdag 29 oktober om 21.00 u.

Christoph Prégardien (foto: Marco Borggreve).

Prégardien zingt Schubert
Het contrast is groot, van guitige Mozart-opera naar Schubert-liederen. Later deze week is Die Winterreise van Schubert te horen, vanavond is Die schöne Müllerin aan de beurt. De liederen vol melancholie, liefde en jaloezie worden gezongen door Christoph Prégardien, met op de piano Michael Gees.
BravaNL: zaterdag 29 oktober om 22.30 u

Aanstaande diva’s in de opera
Diva’s, een film van Jaap van Eyck over de weg naar het operapodium, ging afgelopen september in première op het Nederlands Filmfestival. De film volgt vier jonge vrouwen met grote ambities en sterke stemmen, tijdens de audities voor de Dutch National Opera Academy.

Deze masterstudie, een samenwerking tussen de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, is de enige opera-opleiding in Nederland. Er is plaats voor maar zes studenten, maar er komen honderden zangers en zangeressen uit de hele wereld op de audities af. De Amerikaanse Maya, die al vijf jaar verbonden is aan het befaamde Mariinsky Theater in St. Petersburg. De Nederlandse zangeressen Kiki en Ella, die bijna klaar zijn met hun bachelor Klassieke Zang aan het Conservatorium. En de zeer ambitieuze Zweedse Elisabeth die al eerstejaars student is, maar zo snel mogelijk professioneel aan de slag wil.

De jonge vrouwen worden gefilmd bij de voorbereidingen, de zenuwslopende audities, workshops en de uiteindelijke, onvermijdelijk emotionele selectiegesprekken.
NTR podium Nederland 2: zondag 30 oktober om 13.00 u.

Moessorgski met Sjostakovitsj
Modest Moessorgski overleed in 1881, nog voor hij zijn opera Khovanschchina kon voltooien. De aanvulling die Dmitri Sjostakovitsj later maakte, doet volgens de kenners recht aan het werk. De opera werd uitgevoerd in 2007 in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona, met onder andere Vladimir Ognovenko, Vladimir Galouzine en Robert Brubaker. Michael Boder leidde koor en orkest van het Gran Teatre del Liceu.
BravaNL: maandag 31 oktober om 20.30 u.

Callas Assoluta
In de documentaire Maria Callas Assoluta draait het zowel om de zangeres als om de vrouw Maria Callas. Philippe Kohly maakte de documentaire in 2007. In het ruim anderhalf uur durende portret komen beide kanten van het fenomeen Callas aan bod. Het verhaal eindigt met het laatste optreden, in Covent Garden op 5 juli 1965 met Tosca.
Arte: maandag 31 oktober om 22 u.

Portret van Eva-Maria
Omdat de film Diva’s deze week voor het eerst op tv wordt vertoond, zendt Cultura 24 een herhaling uit van het portret van Eva-Maria Westbroek dat Sandra Parry in 2010 maakte. Het motto van Westbroek is: ‘I’m lving my dream’. Ze staat op podia in de hele wereld, van Bayreuth tot Salzburg en van de Metropolitan Opera in New York tot het Muziektheater aan de Amstel. Maar deze carrière is haar niet bepaald komen aanwaaien, zo blijkt uit het portret. Door doorzettingsvermogen en een rotsvast vertrouwen van haar man (tenor Frank van Aken) en haar vader, haalde Eva-Maria Westbroek uiteindelijk de wereldtop.
Cultura 24: woensdag 2 november om 22.55 u.

Schuberts Winterreise
Net als in Die schöne Müllerin gaat het bij Die Winterreise om hartepijn. Zo mooi als die in de cyclus op teksten van Wilhelm Müller wordt verklankt, vind je haast nergens. Alleen al het pianospel in het intro van het openingslied ‘Gute Nacht’ is adembenemend, en dan is er nog geen noot gezongen. Nu de temperaturen dalen is het weer de beste tijd van het jaar voor Schuberts liederencyclus. De zware en mistroostige sfeer van de liederen wordt in deze opname neergezet door bariton Thomas Quasthoff, begeleid door Daniel Barenboim op piano.
BravaNL: donderdag 3 november om 21.40 u.

Weektip

Het Radio 4 Concerthuis heeft deze week even de ambiance van het Rosa Spierhuis, waar artiesten op leeftijd wonen. Stel je voor dat je bij twee bewoonsters op de thee kan… In de hedendaagse muziekzaal kunt u allerlei werk van de ene 80-jarige horen, Sofia Goebajdoelina. De componiste vierde haar tachtigste verjaardag in Amsterdam. Dat geldt ook voor die andere dame van dezelfde leeftijd: Cristina Deutekom. In de zaal van de concertseries vindt u een opname uit 1980 van een ZaterdagMatinee, met La Deutekom in de hoofdrol in Verdi’s Alzira, vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

Vorig artikel

Audio: Meade neemt Netrebko's Bolena over

Volgend artikel

Lezersrecensie: Warm onthaal Deutekom

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Steven SURDÈL
  28 oktober 2011 at 13:54

  Voor al diegenen die de zender Arte niet kunnen ontvangen: de fraaie documentaire van Philippe Kohly over Maria Callas is ook gewoon te koop als Arthaus DVD. Zeer aan te bevelen!

  Overigens klopt het niet wat hier in de beschrijving staat: deze dame stierf niet kort na haar laatste Tosca [in 1965], maar pas in 1977 – al zal dat voor de ware Callassioneurs geen nieuws meer zijn.

 2. Francois
  28 oktober 2011 at 23:06

  De datum van overlijden was onjuist, het bericht is aangepast.

 3. Steven SURDÈL
  29 oktober 2011 at 13:31

  Mijn dank uiteraard voor deze correctie. Het is allesbehalve mijn hobby om erop te wijzen, maar de ervaring leert nu eenmaal dat fouten, hoe klein ook, des te sneller een eigen leven gaan leiden als ze in druk verschijnen. En die kans is zelfs nog aanmerkelijk groter in ons digitale tijdperk, waarin het kritisch oog, dankzij de supersnelle ‘knip-en plak’ mogelijkheid, zomaar even tussen duim en wijsvinger wordt dichtgeknipt.