Binnenkort

Opera in de media: week 47

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 47 (zaterdag 19 – vrijdag 25 november) onder meer aandacht voor barokopera en oratorium door René Jacobs en voor Jonas en Erwin in La Scala.

Michele Pertusi.

Verdi live uit Parijs
,,Luisteraars, wij verbinden u nu met het Theâtre des Champs-Elysées in Parijs voor een rechtstreekse uitzending.” Zo zei de omroeper van dienst dat vroeger. Zou het anno 2011 nog zo gaan? Hoe dan ook, die verbinding komt er, zaterdagavond in het radioprogramma NTR Opera live.

In Parijs wordt de eerste opera van Verdi, Oberto, in concertante vorm uitgevoerd door het koor van Radio France en het Orchestre National de France onder leiding van Carlo Rizzi. De solisten staan stil en dat scheelt veel gestommel op het podium en ongewenste bijgeluiden op de radio. U hoort Michele Pertusi (hij werd eerder op Place de l’Opera uitgebreid voorgesteld in een portret), Maria Guleghina, Ekaterina Gubanova, Fabio Sartori en Sophie Pondjiclis als solisten.
Radio 4: zaterdag 19 november om 19.00 u.

Annette Dasch (foto: Daniel Pasche).

Figaro door Jacobs
Bejubeld barokopera-dirigent René Jacobs – die naar het schijnt de ornamenteringen in de zangpartijen zelf uitschrijft – dirigeerde in het Parijse Théâtre des Champs Elysées de opera Le nozze di Figaro. Jacobs stond voor het ensemble Concerto Köln en Jean-Louis Martinoty deed de enscenering.

Het is aardig om te zien wat enkele solisten die nu heel bekend zijn zo’n zeven jaar eerder op de planken deden: Annette Dasch zong de rol van de comtesse en Luca Pisaroni zong Figaro, de rol die hij twee jaar later in hightech-decor in Amsterdam zou zingen. Angelika Kirchschlager deed Cherubino, Pietro Spagnoli de graaf van Almaviva en Rosemary Joshua zong de rol van Susanna.
Mezzo: zaterdag 19 november om 20.30 u.

Slaapwandelen in Londen
Oberto of Figaro? Wie wakker ligt van het probleem wat te kiezen kan ook BBC Radio 3 aanzetten. Die zender heeft vanavond een uitvoering van Bellini’s La Sonnambula op het programma. In het Royal Opera House traden bij deze opname op: Elena Xanthoudakis, Eglise Gutierrez, Elizabeth Sikora en Michele Pertusi. Het Royal Opera House Orchestra and Chorus stonden onder leiding van Daniel Oren.
BBC Radio 3: zaterdag 19 november om 19.00 u.

Händel door Jacobs
Wederom René Jacobs voor een bekend barokorkest. In de zomer van 2008 werd Belshazzar, het oratorium van Händel, uitgevoerd op het festival van Aix-en-Provence. De halfoverdekte binnenplaats van het aartsbisschoppelijk paleis was de locatie waar regisseur Christof Nel dit werk vorm gaf. Bij de solisten is wederom Rosemary Joshua van de partij als Nitocris. U ziet verder Kenneth Tarver in de titelrol en Bejun Mehta, Kristina Hammarström en Neal Davies. Dat beroemde barokorkest was de Akademie für Alte Musik Berlin. Het niet minder bekende RIAS Kammerchor deed de koorpartijen.
Mezzo: zondag 20 november om 17.00 u.

Mahler op Canvas
Een documentaire die de mens Mahler schildert, maar ook de componist, de dirigent en de operadirecteur. Regisseur Andy Sommer maakte het portret met Henry-Louis de la Grange, de Mahler-specialist bij uitstek. De muziek van de componist die voor orkest en voor de menselijke stem schreef, is te horen in uitvoeringen door grote Mahler-vertolkers als Leonard Bernstein, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Daniele Gatti en Thomas Hampson.
Canvas: zondag 20 november om 12.00 u.

Anita Rachvelishvili (foto: Salvo Sportato).

Omstreden Carmen uit La Scala
Een nieuwe productie van Carmen was twee jaar geleden de opening van het seizoen van La Scala. Grote namen stonden op het affiche en de regie was van een nog jonge, veelbelovende regisseur, Emma Dante. Zij werkte eerder in het Théâtre du Rond-Point in Parijs en deed met de productie van Carmen haar eerste operaregie voor de Scala.

De website Opera Chic was na de premiere over haar werk vernietigend. ,,We’re inclined to think that before Scala invited her, she had never actually seen an opera.” Over dirigent Barenboim werd gemopperd dat hij te langzame tempi nam en Erwin Schrott was niet bij stem, vonden sommigen. Vel uw eigen oordeel als Arte deze Carmen uitzendt met solisten als Anita Rachvelishvili, Erwin Schrott, Jonas Kaufmann en Adriana Kucerová.
Arte: maandag 21 november om 20.15 u.

Weektip

Deze week geen kant-en-klaar programma als weektip maar een handgemaakt melancholiepakketje. Het is november, de zomer is echt voorbij, de bladeren hebben losgelaten en opgewektheid maakt plaats voor somberte en melancholie. Het is juist die melancholie die de mooiste kunst oplevert. Denk aan Richard Strauss of Schubert.

Om in de stemming te komen kunt u luisteren naar ‘Da geht er hin’, de aria van de Marschallin uit Der Rosenkavalier. De uitvoering is uit Sidney, door Cheryl Barker. Desgewenst met ondertitels. Om bij te komen is er Bloems gedicht November waarna de ziel wat balsem krijgt met twintig minuten ‘briefscène’ uit Jevgeni Onjegin, door Krassimira Stoyanova en anderen, recent opgenomen in Amsterdam.

Vorig artikel

Platée als prettig pretparktafereel

Volgend artikel

Youtube-portret: Opera-reclames

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.