Home » Binnenkort

Opera in de media: week 50

9 december 2011 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 (zaterdag 10 – vrijdag 16 december) onder meer aandacht voor Jonas Kaufmann als Faust en ‘A meezing Messiah’ als internetstream.

Anna Caterina Antonacci (foto: Serge Derossi).

Italiaanse barok en romantiek
In de Londense Wigmore Hall nam de BBC Radio onlangs een lunchrecital op van de sopraan Anna Caterina Antonacci, begeleid door pianist David Sulzen. Op het programma stond Italiaans vocale muziek vanaf barokcomponist Cesti tot de romantici Respighi en Cilea. Tijdens dit lunchconcert klonk ook een lied van Tosti. Naar Britse traditie ongetwijfeld: no pun intended.
BBC Radio3: zaterdag 10 december om 15.00 u.

Faust in New York
De New York Times noemde de Faust die onlangs in première ging in de Metropolitan Opera in New York ‘daring’, de Financial Times gaf vier sterren. Die krant schreef: ‘the stage may have been cool, but the pit was warm’ en dat slaat op de kwaliteit van dirigent Yannick Nézet-Séguin. Opnieuw actief bij de Met, maar ook chef van het Rotterdamse Philharmonisch Orkest. De hoofdrol van Jonas Kaufmann werd charismatisch genoemd.

Voor beeld én geluid staat een aantal bioscopen in het land open, voor alleen geluid is er de BBC en Radio 4. Voor wie last heeft van de haperende zenderkwaliteit in Noord-Nederland: ook online is Radio 4 te beluisteren. Twee andere grote namen brengt de Met op het podium: Marina Poplavskaya als Marguerite en René Pape als Méphistophélès.
Radio 4: zaterdag 10 december om 19.00 u.

Scène uit Les vêpres siciliennes (foto: Monika Rittershaus).

Vespers van Verdi
December is operamaand op NTR-tv. De komende weken is op zondagmiddag een aantal producties van het afgelopen jaar van De Nederlandse Opera te zien. Elke opera wordt voorafgegaan door een inleiding met repetitiebeelden en interviews. Deze zondag vormt Les vêpres siciliennes van Verdi de opening van de operamaand. De muziek en de regie gaven veel stof tot discussie bij deze voorstelling die op Place de l’Opera als ‘grijs’ werd getypeerd.

De Verdi-opera werd voor DNO geregisseerd door Christof Loy, het orkest werd geleid door Paolo Carignani. Solisten Burkhardt Fritz en Barbara Haveman kregen veel positieve opmerkingen in de recensies. Andere rollen waren voor: Alejandro Marco-Buhrmester, Hubert Francis, Rudi de Vries en Roger Smeets.
NTR-tv: zondag 11 december om 13.00 u.

Rigoletto in Matua
Plácido Domingo als Rigoletto, Vittorio Grigolo als de hertog van Mantua en Julia Novikova als Gilda. Met zo’n cast kun je thuiskomen. Dat huis stond overigens in Mantua, waar deze locatie-Rigoletto vorig jaar werd opgenomen. Het orkest van de RAI werd gedirigeerd door Zubin Mehta. Wat je overhoudt als je achter de schermen en buiten beeld een enorme productionele machinerie inzet en toch probeert echte live opera te maken, valt te zien in de herhaling van een uitzending uit 2010 die Canvas op zondagmiddag uitzendt.
Canvas tv: zondag 11 december om 12.00 u.

Barbier in Londen
Komend voorjaar komt Joyce DiDonato naar Nederland voor enkele concertante uitvoeringen van Händels Ariodante. Ze leerde in haar loopbaan tweemaal zingen, zo vertelde ze ooit aan Norman Lebrecht. De mezzo, geregeld te zien in de New Yorkse Metropolitan Opera, heeft hard moeten werken om voet aan de grond te krijgen. Dat een breuk in die voet tot een deel van haar bekendheid bijdroeg, is een raar toeval.

De legendarische productie van Rossini’s Il barbiere di Siviglia bij het Royal Opera House kreeg extra aandacht toen de zangeres op de openingsavond haar voet brak. De rest van de serie speelde ze door vanuit een rolstoel. De recensent op Place de l’Opera noemde DiDonato in deze rol ‘simpelweg fantastisch’.

Tegenspelers Juan Diego Flórez, Pietro Spagnoli en Alessandro Corbelli maken deze productie ook zeer het bekijken en beluisteren waard. Het regieduo Moshe Leiser en Patrice Caurier maakte er een kleurrijke voorstelling van.
Mezzo: dinsdag 13 december om 20.30 u.

Händel in de Auvergne
Een zomerse uitvoering krijgt de Messiah op Mezzo. Het is een werk dat in Engeland per traditie in de kersttijd wordt uitgevoerd. Op het Festival de La Chaise-Dieu in de Franse Auvergne werd de Messiah afgelopen zomer ten gehore gebracht voor de camera’s van de Franse tv door het koor en orkest Collegium & Collegium Vocale 1704 onder leiding van Václav Luks.
Mezzo: woensdag 14 november om 20.30 u.

A streaming Meezing Messiah
De Nationale Reisopera organiseert dit jaar voor het laatst een Meezing-Messiah in Enschede en Zwolle. Voor wie het meezing-event graag wil meemaken vanuit huis biedt de Nationale Reisopera, met medewerking van de Provincie Overijssel, een livestreamverbinding. Iedereen kan op die manier de uitvoering van A Meezing Messiah van vrijdag 16 december in de Jacobuskerk Enschede live volgen.
De A Meezing Messiah wordt gestreamed op www.jijenoverijssel.nl en www.reisopera.nl.

Weektip

BravaNL heeft deze week een speciale serie uitzendingen met muziek van Mahler. De eerste symfonieën hebben vocale elementen, zoals de ‘Himmlischen Freuden’ uit de Vierde en de koren die tegen het einde van de tweede ‘Auferstehen’.

Die tweede van Mahler, ‘Auferstehung’, wordt op zondag 11 december uitgezonden. De uitvoering is door het Lucerne Festival Orchestra onder leiding van Claudio Abbado. Sopraan Eteri Gvazava, mezzosopraan Orfeón Donostiarra en mezzosopraan Anna Larsson zijn de solisten.
BravaNL: zondag 11 december om 20.30 u.

De derde van Mahler wordt door het zelfde duo orkest-dirigent uitgevoerd. Solisten en koren: het Arnold Schoenberg Chor en het Tölzer Knabenchor met mezzosopraan Anna Larson.
BravaNL: maandag 12 december om 20.30 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.