Binnenkort

Adam in Ballingschap live op Radio 4

De laatste voorstelling van de opera Adam in Ballingschap zal op zaterdag 13 juni op Radio 4 live te horen zijn tijdens NPS Opera Live. Vandaag gaat het werk van de Nederlandse componist Rob Zuidam in première in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Scène uit Adam in Ballingschap (foto: Ruth Walz).
Scène uit Adam in Ballingschap (foto: Ruth Walz).

De uitzending op 13 juni begint om 19.00 uur met een voorbeschouwing. De opera zelf vangt om 20.00 uur aan.

Adam in Ballingschap is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Joost van den Vondel en is een coproductie van De Nederlandse Opera (DNO) en het Holland Festival (HF). Voor de uitvoering heeft DNO veel Nederlandse zangers gestrikt.

Zo wordt de titelrol gezongen door de bariton Thomas Oliemans, die eerder bij DNO te zien was in Don Carlo, Castor et Pollux en Un ballo in maschera. De ervaren Harry Peeters – ook regelmatig bij DNO te gast – zal Uriël zingen en tenor Jeroen de Vaal is Belial. De Vaal zong onlangs nog in een andere opera gebaseerd op zeventiende-eeuws werk: Granida van P.C. Hooft.

Andere Nederlanders op het toneel zijn de alt Helena Rasker (Michaël), de jonge sopraan Lenneke Ruiten (Gabriël), bariton Roger Smeets (Asmode) en de countertenor Maarten Engeltjes. Die laatste maakt zijn debuut bij DNO.

De regie van Adam in Ballingschap is niet in Nederlandse handen. Daarvoor heeft Pierre Audi – artistiek leider van zowel DNO als HF – de Belg Guy Cassiers gevraagd. Cassiers liet onlangs nog de nieuwe opera House of the Sleeping Beauties van Kris Defoort in wereldpremière gaan.

De muzikale leiding is in handen van Reinbert de Leeuw, die voor het Radio Kamer Filharmonie zal staan. De Leeuw dirigeerde ook de Europese première van Rage d’Amours, de vorige opera van Zuidam, in 2005.

Wat betreft Zuidam zelf: die studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en deed daarna ervaring op in Amerika, aan het Tanglewood Music Center. Adam in Ballingschap is zijn vierde opera, maar hij heeft ook veel andere vocale muziek geschreven. Lees ook het vandaag (5/6) gepubliceerde interview met hem op Place de l’Opera.

Meer info over de productie is te vinden op www.dno.nl.

Vorig artikel

Parijs wild enthousiast over Domingo

Volgend artikel

Adam blijft op afstand

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.