BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 9

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 (25 februari – 2 maart) onder meer aandacht voor Mahagonny van Weill in audio én video en twee Nederlandse baritons.

Angelika Kirchschlager (foto: Nikolaus Karlinsky).

Kapitalisme volgens Brecht
De radio mag zaterdagavond wat harder in de tentjes van Occupy, op de Beurspleinen van Amsterdam en Rotterdam, als Radio 4 Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny uitzendt. De opera van Kurt Weill, op een libretto van Bertold Brecht, ging in 1930 in Leipzig in première.

De uitvoering van vanavond werd op 24 januari 2012 opgenomen in de Wiener Staatsoper. Voor de hoofdrollen waren onder andere sopraan Angelika Kirchschlager en tenor Christopher Ventris gecast. Het orkest van de Wiener Staatsoper stond onder leiding van Ingo Metzmacher.
Radio 4: zaterdag 25 februari om 19.00 u.

Gustavo Dudamel (foto: Chris Christodoulou).

Gustavo en Juan Diego
Het Los Angeles Philharmonic Orchestra luidde in 2010 het nieuwe seizoen in met een galaconcert gedirigeerd door artistiek directeur Gustavo Dudamel en met tenor Juan Diego Flórez als gast. Op het programma stonden aria’s van Rossini en liederen van Latijns-Amerikaanse componisten. Van Rossini werden de ouvertures van La gazza ladra en Semiramide uitgevoerd, Flórez zong ‘La speranza piu soave’ uit Semiramide en ‘Asil ereditaire’ uit Guillaume Tell, waarna toegiften volgden als ‘La donna e mobile’ uit Rigoletto en ‘Ah, leve toi soleil’ uit Roméo et Juliette van Gounod.
BravaNL: zaterdag 25 februari om 21.00 u.

Madama Saigon
De opera Madama Butterfly van Giacomo Puccini behoort de klassiekers van het repertoire. Voor wie de klanken van Puccini te ver buiten de comfortzone liggen, is er de populaire variant, de musical Miss Saigon, op de opera gebaseerd en iedere avond in Utrecht te zien. Andersom kan ook: wie de musical zag en wil weten wat de bron is, kan bij Mezzo terecht. Die zender brengt Madama Butterfly vanavond.

Patricia Racette zingt de hoofdrol van Cio-Cio-San (in de musical heet ze Kim) en Marcello Giordani verzorgt de andere hoofdrol, hij is Pinkerton, die in Miss Saigon als Chris de affaire met Kim beleeft.

De regie van deze Butterfly-versie uit 2009 is van filmregisseur Anthony Minghella, die werd uitgenodigd door de Metropolitan Opera in New York. Voor het Met-orkest stond Patrick Summers. Niemand minder dan Plácido Domingo zal overigens begin maart in de Met de herneming van deze productie, wederom met Patricia Racette, dirigeren.
Mezzo: zaterdag 25 februari om 20.30 u.

Robbert Muuse zingt Scott
Nederlandse zangers vormen de rode draad in de klassieke muziek-programmering van de publieke omroep op deze zondag. In het VPRO-programma ‘Vrije Geluiden’ is bariton Robbert Muuse te horen en te zien. Hij zingt, begeleid door Micha van Weers, enkele liederen van Cyril Scott. De liederen werden eerder door het duo op cd gezet, hun album ‘Songs of quest and inspiration’ verscheen in november 2011.
Nederland 1: zondag 26 september om 10.30 u.

Henk Neven (foto: Marco Borggreve).

Henk Neven in Londen
In NTR Podium wordt een andere jonge Nederlandse bariton geportretteerd: Henk Neven. Ook voor hem is het binnenkort weer Mattheus Passion-seizoen in Nederland. Hij staat daarnaast de komende maanden tweemaal in de Wigmore Hall in Londen. In die stad werd Neven door de NTR-camera gevolgd, terwijl hij er Schuberts Winterreise in de BBC-radiostudio opnam.
Nederland 2: zondag 26 februari om 12.55 u.

Mahagonny in het Engels
In de Engelse vertaling van Michael Feingold heet Mahagonny voluit Rise and Fall of the City of Mahagonny. De Weill/Brecht-opera was op zaterdagavond al te horen bij Radio 4. De medewerking van Alex Ollé en Carlus Padrissa maakt het interessant deze Madrileens versie te bekijken. Padrissa is lid van het theaterensemble La Fura dels Baus en die staan doorgaans garant voor theatraal spektakel.

Het Orquesta Sinfónica de Madrid zat in de bak bij de uitvoering in het Teatro Real in Madrid, waar de belangrijkste rollen werden gezongen door Jane Henschel (Leocadia Begbick), Donald Kaasch (Fatty “the Bookkeeper”), Willard White (Trinity Moses ) en Measha Brueggergosman (Jenny Smith).
Mezzo: maandag 27 februari om 13.30 u.

Doctor Atomic bij DNO
De Amerikaanse tenor Jay Hunter Morris beleefde dit seizoen zijn grote doorbraak bij de Metropolitan in New York, toen hij als ziektevervanger werd ingehuurd voor de rol van Siegfried in twee Wagner-opera’s. In Amsterdam was de Texaan al veel eerder te zien: hij werkte mee als Captain James Nolan in de uitvoeringen van Doctor Atomic van Adams. De Nederlandse Opera bracht die productie, met regisseur Peter Sellars, in 2008 op de planken.

Ook Gerald Finley en Eric Owens stonden in die productie. Ze delen mee in de eer van de Grammy die de Metropolitan Opera-versie van Doctor Atomic onlangs ontving. In Amsterdam was Lawrence Renes de dirigent voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het koor van De Nederlandse Opera.
BravaNL: maandag 27 februari om 20.30 u.

Haydn in Eisenstadt
Adam Fischer, Thomas Quasthoff, Annette Dasch, het waren niet de minsten die in het Haydn-jaar 2009 in het kasteel Esterházy in Eisenstadt, Oostenrijk Die Schöpfung van Haydn uitvoerden. Het Austro-Hungarian Haydn Orchestra en het Vienna Chamber Choir werkten mee aan dit concert, Adam Fischer was de dirigent.
Mezzo: vrijdag 2 maart om 20.30 u.

Weektip

Een week lang Fauré
In de vaste Radio 4-serie ‘Componist van de week’ is er iedere werkdag aandacht voor het werk van een bepaalde componist. Komende week staat Gabriel Fauré centraal in het programma van Jan Rot. Dat betekent natuurlijk ook zendtijd voor het Franse lied. Het duo van sopraan Geraldine McGreevy en begeleider Graham Johnson laat in de loop van de week enkele liederen horen en ook Elly Ameling zingt een paar maal Fauré, onder meer ‘Seule’, op een tekst van Théophile Gautier. Op dinsdag staat Cantique de Jean Racine, gezongen door het Nederlands Kamerkoor, op het programma.
Radio 4: Iedere werkdag van 19.30 – 20.00 u.

Vorig artikel

Matinee presenteert seizoen 2012/2013

Volgend artikel

Twaalf titels in bioscoopseizoen Metropolitan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.