Binnenkort

Opera in de media: week 13

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 (24-30 maart) onder meer aandacht voor Jevgeni Onjegin met Simon Keenlyside live vanuit München en een pratende Thomas Hampson die ook een Schubert-opera zingt.

Jeugdwerk van Mozart
Die Schuldigkeit des ersten Gebots werd door Mozart geschreven toen hij nog maar elf jaar oud was. Mozart bracht elementen in het werk, een ‘geistliches Singspiel’, die later ook in zijn andere composities terug te vinden waren: intriges, verraad en gerechtigheid. Deze voorstelling werd opgenomen tijdens de Mozart-zomer van 2006 in Salzburg. Medewerking verleenden onder andere Michiko Watanabe, Bernhard Berchtold en Cordula Schuster. Josef Wallnig dirigeerde het Mozarteum Orchester Salzburg.
BravaNL: zaterdag 24 maart om 16.00 u.

Simon Keenlyside (foto: Uwe Arens).

Jevgeni en Lenski
De Bayerische Staatsoper in München herneemt deze week de productie van Jevgeni Onjegin, die in oktober 2007 voor het eerst werd uitgebracht. In de regie van Krzysztof Warlikowski komen andere elementen in de vriendschap tussen Jevgeni en Lenski aan het licht dan meestal gebeurt. Bij de première in 2007 schreef de Abendzeitung over ‘een geconcentreerde betekenis die zowel psychologisch als precies is, met Frans-elegante orkestbegeleiding’.

De nieuwe cast heeft Simon Keenlyside als middelpunt in de rol van Jevgeni, Ekaterina Scherbachenko zingt de rol van Tatajana en Pavol Breslik speelt Lenski. De jonge Fin Pietari Inkinen is de dirigent voor het koor en orkest van de opera in München. De uitvoering op zaterdagavond is live te volgen via de stream op de site van de Bayerische Staatsoper.
Website Staatsoper: zaterdag 24 maart om 19.00 u.

Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).

Thomas Hampson in de Met
Bariton Thomas Hampson zingt de hoofdrol in de matinee die Radio 4 uitzendt vanuit de Metropolitan Opera in New York. Op het programma staat Macbeth, een ‘melodrama’ in vier bedrijven van Verdi. Regisseur Adrian Noble heeft naast Hampson de sopraan Nadja Michael beschikbaar voor de cast. Andere solisten zijn Günther Groissböck als Banco en Dimitri Pittas als Macduff. Dirigent Gianandrea Noseda, die in 2002 in de Met debuteerde, staat voor het orkest.

Als u het helemaal ‘echt’ wilt maken tijdens het virtuele bezoek aan de Met-matinee, staat hier de pdf van het programmaboekje dat de New Yorkse bezoekers tot hun beschikking hebben.
Radio 4: zaterdag 24 maart om 19.00 u.

Elina Garanca en Roberto Alagna in Carmen (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Canadese Carmen
Yannick Nézét-Séguin staat de komende weken weer gewoon in Rotterdam, waar hij met zangers als Miah Persson en Thomas Oliemans de Matthäus-Passion zal uitvoeren. Het dirigeren van Bach is een minder bekende kant van de Canadees, die zijn loopbaan begon met diens muziek.

Op Mezzo is weer eens aandacht voor de heel andere kant van het talent van de dirigent: zijn debuut in de Metropolitan Opera in New York met Carmen van Bizet. In de regie van Richard Eyre stonden Elina Garanca (Carmen), Roberto Alagna (Don José) en Barbara Frittoli (Micaëla) op het toneel in New York. De opname, uit 2010, wordt vanavond door Mezzo uitgezonden.
Mezzo: zaterdag 24 maart om 20.30 u.

Annett en Thomas
Bariton Thomas Hampson won in 1980 de tweede plaats bij het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in ’s-Hertogenbosch. Vele jaren later kijkt Hampson met veel plezier terug op zijn week in Den Bosch, tijdens het eerste bezoek dat hij aan Europa bracht. De directeur van het IVC, Annett Andriesen, sprak met de bariton.
BravaNL: zondag 25 maart om 9.35 u.

Warme Elisir
Voor wie in deze lenteperiode echt zin in de zomer wil krijgen, is de uitzending op BravaNL van de opera L’elisir d’amore van Donizetti een aanrader. Op een mooie warme avond in 2011 voerde Opera Zuid de succesproductie op in de buitenlucht van de Parade in ’s-Hertogenbosch. Het Brabants Orkest en Opera Zuid brachten het Zuidelijk Theaterkoor op het podium en Andrea Giovannini (Nemorino), Kim Savelsbergh (Adina), Willem de Vries (Belcore), Piotr Micinksi (Dulcamara) en Fenna Ograjensek (Giannetta) in de vocale rollen.
BravaNL: zondag 25 maart om 20.30 u.

Pavarotti en Freni.

Giacomo, Mirella en Luciano
De opera La bohème van Giacomo Puccini heeft de sterren Mirella Freni als Mimi en Luciano Pavarotti als Rodolfo verschillende keren bij elkaar gebracht, op concertpodia en in opnamestudio’s. Eén van die gelegenheden was in het San Francisco Opera House in 1988. Daar dirigeerde Tiziano Severini het orkest bij de enscenering door Francesca Zambello van het verhaal in besneeuwd Parijs. Enkele andere solisten waren Gino Quilico (Marcello), Stephen Dickson (Schaunard), Nicolai Ghiaurov (Colline) en Sandra Pacetti (Musetta).
Mezzo: maandag 26 maart om 20.30 u.

Een te vroege Matthäus
Het is eigenlijk tegen de traditie. Die schrijft voor dat de zondag voor Pasen, palmzondag in het kerkelijk jargon, het moment is voor de Matthäus-Passion. Er zijn kinderzielen gedeukt door die vier uur verplichte stilte als pa en ma op palmzondag naar de Matthäus luisterden, vanuit het Concertgebouw op de radio. Die gelegenheid is er dankzij de AVRO ook dit jaar weer, maar enkele dagen eerder is de tv-versie van die uitvoering al te zien op Mezzo.

Wat zondag via de radio te beluisteren is, komt live op Mezzo-tv op de vrijdag ervoor. Voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest staat Iván Fischer, de solisten zijn Barbara Kozelj (mezzo), Henk Neven (bas), Ingeborg Danz (alt), Maria Espada (sopraan), Peter Gijsbertsen (tenor), Peter Harvey (bas), Renate Arends (sopraan) en Mark Padmore (tenor). De drie koorpartijen worden gezongen door het Groot Omroepkoor en het Nationaal Jongenskoor.
Mezzo: vrijdag 30 maart om 19.30 u.

Weektip

The spirit of Schubert
De BBC besteedt vanaf vrijdag 24 maart op Radio 3 in alle programma’s aandacht aan de muziek van Schubert. Het hele oeuvre van de componist wordt uitgezonden tijdens de 8,5 dag dat de geest van Schubert boven de studio’s van de Britse klassieke muziekzender hangt.

Eén van hoogtepunten in de programmering is Fierrabras, Schuberts opera die pas 60 jaar na zijn dood voor het eerst in première ging. Het werk wordt uitgevoerd door onder andere Karita Mattila, Robert Holl, Cheryl Studer en Thomas Hampson, gedirigeerd door Claudio Abbado. De uizending is op 24 maart om 20.30 u.

De rest van de week is er uiteraard veel aandacht voor het Schubert-lied door zangers als Dietrich Fischer-Dieskau, Mark Padmore en Christine Schäfer.
BBC Radio 3: vanaf 24 maart dag en nacht.

Vorig artikel

Brüggen krijgt Oeuvreprijs Edison Klassiek

Volgend artikel

Krachtige ‘opera’ van Berlioz vult Vredenburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.