Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws, Nieuws

Programma Festival d’Aix-en-Provence 2012

Aix-en-Provence3 april 2012

door

Het Festival d’Aix-en-Provence brengt komende zomer weer een mix van klassieke opera en moderne producties. Thema van dit jaar is L’opéra, miroir du monde (opera, spiegel van de wereld). Het ensemble Les Arts Florissants is prominent aanwezig en Written on Skin van George Benjamin beleeft zijn wereldpremière.

Het Théâtre de l'Archevêché (foto: Elisabeth Carecchio).

Eén van de hoogtepunten van het festival in de Zuid-Franse stad is de wereldpremière, dat wil zeggen als geënsceneerde productie, van de opera David et Jonathas van Marc-Antoine Charpentier. Hij schreef het werk, dat de boeken in ging als een bijbelse opera, voor het collège Louis-le-Grand in Paris in 1688. Deze eerste enscenering zal worden gemaakt door regisseur Andreas Homoki. Hij regisseerde in 2008 Die Frau ohne Schatten bij De Nederlandse Opera.

De muziek in David et Jonathas wordt verzorgd door William Christie en diens koor en orkest Les Arts Florissants. Solisten zijn Pascal Charbonneau als David en Ana Quintans als Jonathas. Ook Dominique Visse, al lang één van de vaste solisten bij Les Arts Florissants, zingt een rol. De opera wordt vanaf 6 juli zesmaal opgevoerd in het Théâtre de l’Archevêché in het centrum van Aix-en-Provence.

Op het programma staan twee Mozart-opera’s, Le nozze di Figaro en La Finta Giardiniera. Voor Le nozze is Jérémie Rhorer aangetrokken als dirigent voor het ensemble Le Cercle de l’Harmonie. Richard Brunel doet de regie van de productie, waarin onder andere Patricia Petibon als Susanna en Kyle Ketelsen als Figaro te zien zijn. Mario Luperi zingt de rol van Bartolo. Hij deed dat ook bij De Nederlandse Opera in 2006.

De zoon van Christoph, tenor Julian Prégardien, zal de rol van Il Contino Belfiore zingen in La Finta Giardiniera. Naast John Chest – deze weken bij de Nationale Reisopera te zien als de Graaf in Le nozze di Figaro – zingen Colin Balzer en Layla Claire de hoofdrollen in de voorstelling die wordt geënsceneerd door Vincent Boussard.

Het Théâtre du Jeu de Paume (foto: Elisabeth Carecchio).

In het Théâtre du Jeu de Paume zal Ravels L’Enfant et les sortilèges tienmaal worden uitgevoerd, met Chloé Briot in de hoofdrol. De jonge sopraan zingt eind mei een hoofdrol in de opera Les enfants terribles van Glass tijdens de Operadagen Rotterdam.

La Cambiale di matrimonio van Rossini wordt eenmaal opgevoerd, in het Grand Théâtre de Provence, op 21 juli. Een gezelschap van jonge musici en zangers, de Académie baroque européenne d’Ambronay, zal het werk semi-scenisch uitvoeren.

Het Royal Opera House in Londen en De Nederlandse Opera participeren in de productie van een nieuwe opera van George Benjamin. Written on skin zal op 7 juli zijn wereldpremière beleven in het Grand Théâtre de Provence en na een serie voorstellingen ook in Londen en Amsterdam (vanaf 6 oktober 2012) te zien zijn.

Katie Mitchell zal de opera regisseren. Ze deed afgelopen december in Amsterdam de regie van Orest, ze werkt voor Written on skin wederom samen met decorontwerpster Vicki Mortimer en belichter Jon Clark. George Benjamin zal zelf het Mahler Chamber Orchestra en de zangers dirigeren. Onder hen Christopher Purves, Barbara Hannigan en Bejun Mehta.

Naast geënsceneerde opera vermeldt het programma van Aix ook een aantal concerten, waaronder dat van het London Symphony Orchestra onder leiding van Valery Gergiev met zangeres Renée Fleming. Het ensemble Les Arts Florissants zal tijdens verschillende concerten muziek van Charpentier, Rameau en Lully uitvoeren.

Hieronder de volledige programmering:

Le nozze di Figaro (W. A. Mozart)
vanaf 5 juli
Met onder andere: Paolo Szot, Malin Byström, Patricia Petibon Kyle Ketelsen.

L’Enfant et les sortilèges (M. Ravel)
vanaf 6 juli
Met onder andere: Didier Puntos, Chloé Briot en Eve-Maud Hubeaux.

David et Jonathas (M-A Charpentier)
vanaf 6 juli
Met onder andere: William Christie, Andreas Homoki en Les Arts Florissants.

Une situation Huey P. Newton (Thierry Arredondo en Charles-Édouard de Surville)
vanaf 7 juli

Written on skin (G. Benjamin)
vanaf 7 juli
Met onder andere: Katie Mitchell, Christopher Purves, Barbara Hannigan en Bejun Mehta.

La Finta Giardiniera (W.A. Mozart)
vanaf 8 juli
Met onder andere: Colin Balzer, Layla Claire en John Chest.

La Cambiale di matrimonio (G. Rossini)
alleen op 21 juli
Met: l’Académie baroque européenne d’Ambronay.

Alle details over programma en kaartverkoop vindt u op de website van het Festival d’Aix-en-Provence.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.