BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 30

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 (21 – 27 juli) onder meer aandacht voor een opera van Wagner live uit Bayreuth en Les Troyens in de BBC Proms.

Valery Gergiev (foto: Alexander Shapunov).

Pique Dame in het Mariinsky
Op Mezzo vandaag de opera waarvoor Modest Tsjaikovksi het libretto schreef, gebaseerd op Poesjkin, en zijn broer Pjotr Iljitsj de muziek: Pique Dame. Hij werd in 2007 in het Mariinsky Theater in St. Petersburg op de planken gebracht door het huisgezelschap onder leiding van Valery Gergiev. Regisseur Alexander Galibin had de beschikking over solisten als Vladimir Galuzin (Herman), Nikolai Putilin (Comte Tornsky), Vladimir Moroz (Prince Yelestsky), Oleg Blashov (Chekalinsky), Mikhael Petrenko (Surin) Irina Boghacheva (La comtesse) en Ekaterina Gubanova (Polina).
Mezzo: zaterdag 21 juli om 20.30 u.

Le Nozze uit Verbier
Het Zwitserse Verbier is ook deze zomer weer de locatie van een festival met veel klassieke muziek door grote namen uit de branche. Op zaterdagavond staat één van de twee opera’s die het festival brengt op het programma: Le nozze di Figaro van Mozart. Het Verbier Festival Kamerorkest staat in deze uitvoering onder leiding van Paul McCreesh. De hoofdrollen: Gábor Bretz (Figaro), Sylvia Schwartz (Susanna), Joshua Hopkins (graaf Almaviva), Susanna Phillips (gravin Almaviva), Daniela Mack (Cherubino). De uitvoering is te horen op de radio en te zien via de website van medici.tv.
Radio 4 en www.medici.tv: zaterdag 21 juli om 19.00 u.

Gareth zoekt weer naar talent
Koordirigent Gareth Malone ging in de regio op zoek naar jongeren zonder ervaring, maar wel met enige motivatie voor een rol in een echte opera, in het theater van Glyndebourne in Engeland. Zijn zoektocht werd een documentaire over jongeren die hun talenten ontdekken. Malone moet er hard voor werken en de jongeren eveneens. De drie delen tonen de soms moeizame weg naar de uitvoeringen van de moderne opera Knight Crew in het operatheater in Glyndebourne, waar de uiteindelijke voorstelling enkele avonden stond. De serie, die eerder dit voorjaar werd uitgezonden, is nu in de herhaling te zien op de komende zondagmiddag.
Nederland 2: zondag 22 juli om 12.40 u.

Mitridate op radio en tv
Voor wie er echt even voor wil gaan zitten, is er vandaag veel Mitridate op radio en tv. Op Radio 4 besteedt Ernst Daniël Smid aandacht aan de Mozart-opera. Hij laat fragmenten horen uit de uitvoering door het Mozarteum Orkest Salzburg onder leiding van Leopold Hager met onder andere Arleen Auger en Edita Gruberova. Kort daarna begint op BravaNL de tv-versie, uit de serie Mozart-opera’s die in 2006 in Salzburg zijn opgevoerd. Daar stond Marc Minkowski voor Les Musiciens du Louvre en waren de solisten onder andere Richard Croft, Netta Or, Miah Persson, Bejun Mehta en Ingela Bohlin.
Radio 4: zondag 22 juli om 18.00 u.
BravaNL: zondag 22 juli om 20.30 u.

Anna Caterina Antonacci (foto: Serge Derossi).

Les Troyens verhuist
Niet alleen de Tour de France kent verplaatsingen, ook in de operawereld komen ze voor. De succesvolle productie van Les Troyens door het Royal Opera House verhuist voor één avond van Covent Garden naar de Royal Albert Hall in Londen voor een concertante uitvoering in de BBC Proms. De opname van gisteravond wordt vandaag door Radio 4 uitgezonden. De twee bejubelde sterren in de hoofdrollen van Cassandra en Dido zijn ook nu Anna Caterina Antonacci en Eva-Maria Westbroek. Bryan Hymel, Fabio Capitanucci en Ashley Holland zingen de andere rollen. Het orkest van het Royal Opera House staat onder leiding van Antonio Pappano.
Radio 4: maandag 23 juli om 20.00 u.

Holländer opent Bayreuth-seizoen
Over de opening van het nieuwe seizoen in Bayreuth heeft Place de l’Opera kortgeleden al bericht. Op de eerste avond wordt een nieuwe versie van Der Fliegende Holländer opgevoerd in het Festspielhaus en dat is live mee te maken via Radio 4. Dirigent Christian Thielemann zal het Bayreuth-koor en -orkest leiden vanuit de bak onder het podium. Op het podium staan Franz-Josef Selig als Daland, Adrianne Pieczonka als Senta, Michael König is Erik en Evgeny Nikitin maakt zijn Bayreuth-debuut als de Holländer.
Radio 4: woensdag 25 juli om 20.00 u.

Antony Hermus (foto: Michael Kleinrensing).

Don Giovanni in multimedia
Mozarts Don Giovanni spreekt niet alleen klassieke theatermakers aan, ook de vernieuwers grijpen graag naar het werk van Mozart. In Nederland zijn, als opmaat voor de voorstellingen van OPERA2DAY eind september, de avonturen van Don Giovanni al te volgen via Facebook, in Duitsland pakt deze week de omroep uit. De Oper Stuttgart besluit zijn seizoen in samenwerking met de SWR met een uitvoering van de Mozart-klassieker op het podium, maar ook in de stad. Via tv, op grote schermen en via internet kan het publiek meekijken.

Wie in Nederland 3sat ontvangt, kan de opera op tv zien. Wie ook commentaar en achtergrond wil, schakelt de SWR in, waar talkshow-host Harald Schmidt achter de schermen gaat. Ook via internet is de productie te volgen.

De regie van Andrea Moses zoomt volgens de toelichting van het operahuis in op de rol van de vrouwen. De muzikale leiding over mannen én vrouwenrollen en over het orkest heeft Place de l’Opera-columnist Antony Hermus. In de hoofdrollen: Shigeo Ishino, Simone Schneider, Atalla Ayan, André Morsch, Rebecca von Lipinski en Pumeza Matshikiza.
Arte Live Web: woensdag 25 juli om 20.00 u.

Weektip

Cecilia Bartoli (foto: Uli Weber).

Händel in Salzburg
Cecilia Bartoli belde zelf en vroeg of hij mee wilde doen, dat vertelde zanger Andreas Scholl onlangs tijdens het gesprek dat Maartje van Wegen met hem had in de Klassieken. Afgelopen Pinksteren waren hij, Bartoli, Anne Sofie von Otter en Philippe Jaroussky enkele van de solisten in Giulio Cesare van Händel op de Pfingstfestspiele in Salzburg. Scholl, die op de in de operawereld populaire datum 2 augustus gaat trouwen, zong de hoofdrol van de Romeinse keizer. De opname is nog enkele dagen terug te zien op de site van ArteLiveWeb.

Vorig artikel

Neuköllner Oper scoort met Offenbach

Volgend artikel

Plezierige Rossini-kuur in Bad Wildbad

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. martin
    20 juli 2012 at 16:56

    Misschien een leuke tip voor wie Eva-Maria Westbroek niet alleen wil horen maar ook zien en de uitzending op Mezzo gemist heeft. Les Troyens is tot eind oktober gratis on demand te bekijken via The Space: http://thespace.org/items/s0000e78