Home » Binnenkort

Opera in de media: week 42

12 oktober 2012

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 (13 – 19 oktober) onder meer aandacht voor een Wagner-offensief in de media en ook een gloednieuwe opera van Baumgartner.

Guus Mostart (foto: Rob Elsjan).

Afscheid van de intendant
Het radioprogramma ‘Podium op zaterdag’ heeft elke week een gast waarmee uitgebreid gesproken wordt door presentator Mark Brouwers. Deze week is dat scheidend intendant van de Nationale Reisopera, Guus Mostart. Ridder Guus bracht met zijn operahuis voorstellingen als Hôtel de Pékin van Willem Jeths, een geënsceneerde Johannes Passion en de opvoering van Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen. Het gesprek wordt uitgezonden voorafgaand aan de Opera Live-uitzending van Götterdämmerung.
Radio 4: zaterdag 13 oktober om 18.00 u.

Götterdämmerung op de radio
Op Twitter begint er al handel te ontstaan in de allerlaatste kaartjes voor de uitverkochte voorstellingen van Götterdämmerung door de Nationale Reisopera op 13 en 16 oktober. Via de theaterkassa gaat dat niet meer lukken. Radio 4 zendt de opname uit van de première van het laatste Ringdeel op 30 september. De recensent van Place de l’Opera had vooral lof voor Het Gelders Orkest en dirigent Ed Spanjaard.

De cast in het Wilminktheater bestond uit onder andere Mati Turi (Siegfried), Thomas Oliemans (Gunther), Nicholas Folwell (Alberich), Renatus Meszar (Hagen) en Kirsten Blanck (Brünnhilde). In het enige deel van Der Ring des Nibelungen waarin Wagner een koorpartij componeerde, hoort u het koor van de Nationale Reisopera en dat van de Staatsopera Stara Zagora.
Radio 4: zaterdag 13 oktober om 19.00 u.

'Robert Murray (foto: Sussie Ahlburg).

Katie doet Händel
Als u vanavond in de BBC-uitzending van de opera Jephtha van Händel gestommel hoort, ligt dat niet aan de ontvangst. De regie van deze opera werd gedaan door Katie Mitchell en dan moet er wel een trap in het decor zitten. De trailer van de voorstelling toont ditmaal een wenteltrap. Het koor en orkest van Cenedlaethol Cymru – u mag ook Welsh National Opera zeggen – voeren Händels werk uit met tenor Robert Murray in de hoofdrol. Andere solisten zijn onder andere Alan Ewing, Diana Montague en Robin Blaze.
BBC Radio 3: zaterdag 13 oktober om 19.00 u.

Wereldpremière Baumgartner
Als internetstream is de wereldpremière van de nieuwe opera van de Oostenrijkse componist Roland Baumgartner live mee te maken vanaf het Armel Opera Festival in Hongarije. Zijn nieuwe werk heet Maria Theresa, gecomponeerd in opdracht van het Slovak National Theater uit Bratislava. De componist is onder meer bekend door de muziek die hij voor films en tv-series schreef, bijvoorbeeld voor Tatort. De uitvoering van zijn nieuwe opera wordt gedirigeerd door Ladislas Adamik voor het orkest van de Nationale Opera van Slovakije, de hoofdrollen zijn voor Nadin Haris (Maria Theresa) en Tomáš Juhas (Duke Francis Stephen von Lothringen).
Arte Live Web: zondag 14 oktober om 19.00 u.

Bryn Terfel.

Londense Ring
Het echte Wagner-jaar 2013 moet nog beginnen, maar ook nu vult de muziek van de componist de orkestbakken van veel operahuizen. In Londen beginnen ze op dinsdag 16 oktober aan de Ring-cyclus in het Royal Opera House. Keith Warner regisseert en Antony Pappano staat voor het orkest van het Royal Opera House. Vandaag is de opening met Das Rheingold. Wotan wordt in Londen – net als in New York – gezonden door Bryn Terfel. Interessant is de casting van Sarah Connolly in de rol van Fricka. Gerhard Siegel, vermoedelijk wereldkampioen Mime/Loge-zingen, is in deze productie de broer van Alberich, Mime.
BBC Radio 3: dinsdag 16 oktober om 20.00 u.

Polenzani in Salzburg
Matthew Polenzani staat dit weekend naast Anna Netrebko op het podium van de Metropolitan Opera in New York in L’elisir d’amore. Die opera is in de bioscopen te zien als opening van het nieuwe Live in HD-seizoen. Polenzani zong in 2008 de rol van Don Ottavio in Don Giovanni van Mozart, in de regie van Claus Guth. Die opname van de Salzburger Festspiele, met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Bertrand de Billy, wordt door Mezzo uitgezonden. De titelrol werd gezongen door Christopher Maltman, Annette Dasch zong Donna Anna en Erwin Schrott was Leporello. Komend jaar maart zingt Matthew Polenzani in de Vocale Serie in het Concertgebouw.
Mezzo: dinsdag 16 oktober om 20.30 u.

Deel twee van de Ring
Het tweede deel van de Ring-cyclus, Die Walküre, is op donderdag live te horen vanuit Covent Garden. ‘Onze’ Eva-Maria Westbroek zingt in duet met Simon O’Neill de eerste akte als Sieglinde en Siegmund. Andere rollen worden gezongen door Bryn Terfel (Wotan), John Tomlinson (Hunding) en Susan Bullock (Brünnhilde). De cyclus wordt geregisseerd door Keith Warner, de muzikale leiding heeft Antonio Pappano.
BBC Radio 3: donderdag 11 oktober om 17.45 u.

Weektip

Op de site van medici.tv staat de opname van Ariadne auf Naxos online. Het is de uitvoering die deze zomer op 5 augustus werd gemaakt in Salzburg. De regie van deze Richard Strauss-opera werd verzorgd door Sven-Eric Bechtolf, Daniel Harding dirigeerde de Wiener Philharmoniker. Hoofdrollen waren er voor Emily Magee, Elena Moșuc en Jonas Kaufmann. De rol van Von Hofmannsthal wordt gezongen door iemand met de onvergetelijke naam Michael Rotschopf.
Medici.tv

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.