BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 49

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (1 – 7 december) onder meer aandacht voor Alceste in Wenen, Il Trovatore in Brussel en muzikaal geweld in Brugge.

Toekomst cd
Niet alleen Place de l’Opera buigt zich dezer dagen over de toekomst van de cd. Radio 4 doet dat ook in Podium op Zaterdag, waarin presentator Mark Brouwers een gesprek heeft met Jared Sacks, oprichter en directeur van Channel Classics.
Radio 4: zaterdag 1 december om 18.00 u.

Veronique Gens (foto: Alexandre Weinberger / Virgin Classics).

Alceste in Wenen
Een paar weken geleden opgenomen in de Weense Staatsopera: Alceste van Christoph Willibald Gluck. Ivor Bolton dirigeerde het Freiburger Barockorchester en het Gustav Mahler Koor. Veronique Gens, die op zondag 9 december te zien is in de registratie van Iphigénie en Aulide op Nederland 2, zong in Wenen de rol van koningin Alceste. Haar tegenspeler was Joseph Kaiser als Admete.
Radio 4: zaterdag 1 december om 19.00 u.

La Bohème op Klara
Op de dag waarop Klara, de klassieke Vlaamse muziekzender, haar derde ‘Iedereen Klassiek’-dag organiseert – waarover verderop meer – is er ’s avonds opera te horen. La Bohème van Giacomo Puccini, die afgelopen zomer werd opgenomen in het antieke theater van Orange in Frankrijk. Vittorio Grigolo zong Rodolfo, Inva Mula was Mimi en Ludovic Tézier zong de rol van Marcello. Het Radio France Filharmonisch Orkest stond onder leiding van Myung-Whun Chung.
Klara: zaterdag 1 december om 20.00 u.

Roberto Alagna (foto: Claude Gassian / UM).

Londens liefdeselixer
Begin volgend jaar regisseert Laurent Pelly bij De Nederlandse Opera L’amour des trois oranges van Prokofjev. Zijn opvatting van Donizettis L’elisir d’amore is vanavond live te volgen vanuit Covent Garden in Londen. De hoofdrollen worden gezongen door Roberto Alagna (Nemorino) en Aleksandra Kurzak (Adina). Fabio Capitanucci, die afgelopen seizoen naast Thomas Oliemans in La Bohème stond bij het Royal Opera House, zingt de rol van Belcore. Het orkest van de Royal Opera staat onder leiding van Bruno Campanella.
BBC Radio 3: zaterdag 1 deember om 20. 15 u.

Europera
Jaarlijks maakt de BBC een overzicht van bijzondere producties van Europese operahuizen. In het programma van dit jaar over het afgelopen seizoen zijn onder meer fragmenten uit Il Trititico van Puccini te zien, met Eva-Maria Westbroek. Peter Sellars regisseerde in Madrid Iolanta van Tsjaikovski en van De Nederlandse Opera zijn fragmenten uit de Parsifal-productie in de regie van Pierre Audi opgenomen. Kaspar Holten, artistiek directeur van het Royal Opera House, presenteert het programma The Best of European Opera 2012.
Nederland 2: zondag 2 december om 13.00 u.

Samson et Dalila
De Vlaamse zender Canvas, nu even Kånvas, is nog zo in de wolken met zijn Scandinavische week vol sauna en Zweedse gehaktballetjes dat men vergeten is de website te updaten. Maar volgens de programmabladen staat op de vaste zondagmiddag van Canvas deze week een uitvoering van Samson et Dalila op het programma. De voorstelling werd opgenomen in 2009 in de Vlaamse Opera in Antwerpen. Opmerkelijk was het regieduo, dat bestond uit de Palestijn Amir Nizar Zuabi en Israëlier Omri Nitzan. In de hoofdrollen van deze opera van Camille Saint-Saëns zongen Torsten Kerl en Marianna Tarasova. De opera wordt voorafgegaan door een inleiding.
Canvas: zondag 2 december om 11.45 u.

Michael Volle (foto: Winfried Hösl).

Meistersinger
Eind van dit seizoen op de bühne in Amsterdam en vandaag op BravaNL: Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner. Deze versie uit 2007 werd gedirigeerd door Sebastian Weigle voor het Orchester der Bayreuther Festspiele. In de hoofdrollen onder andere Franz Hawlata (Hans Sachs), Michael Volle (Sixtis Beckmesser) en Klaus Florian Vogt (Walther von Stolzing).
BravaNL: maandag 3 december om 19.10 u.

Trovatore
Wat Mezzo als ‘live’ aankondigt, is wel met publiek opgenomen maar niet rechtstreeks te zien. Il Trovatore van Giuseppe Verdi werd eerder opgenomen in De Munt in Brussel. In deze versie, geregisseerd door Dmitri Tcherniakov, stond Marc Minkowski voor het koor en orkest van De Munt. In de hoofdrollen: Scott Hendricks (Il Conte di Luna), Misha Didyk (Manrico), Sylvie Brunet (Azucena), Marina Poplavskaya (Leonora) en Giovanni Furlanetto (Ferrando).
Mezzo: donderdag 6 december om 17.00 u.

Weektip

Wie dit artikel op tijd leest, kan mogelijk nog meedoen. De jaarlijkse ‘Iedereen Klassiek’-dag op 1 december van de Vlaamse klassieke zender Klara wordt deze keer gehouden in Brugge, in het Concertgebouw. In de ochtend is het mogelijk mee te zingen met muziek van Bach; het motet ‘Jesu, meine Freude’ word uitgevoerd en de partituur is te downloaden.

Voor het muzikale hoogtepunt van de dag, vanaf 15.00 uur, nodigt Klara iedereen uit die een instrument bespeelt. Op de site van de zender staat een lijst van 328 instrumenten en hoewel de menselijke stemmen er niet tussen staan, zijn die vermoedelijk ook van harte welkom.

Men wil zo veel mogelijk verschillende instrumenten op het podium, maar wie wil, kan natuurlijk ook thuis aan de radio een instrument pakken en meespelen of vocaal meedoen. Tegen 16.00 uur is er dan de klankexplosie, als de uitvoering van het werk 4’33” van componist John Cage begint. Hier staat een versie van het werk voor piano.
Klara: zaterdag 1 december om 15.00 u.

Vorig artikel

Diamantfabriek brengt nieuwe diamond

Volgend artikel

Lichte Così in Mediterrane stijl

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.