Binnenkort

Opera in de media: week 51

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 (15-21 december) onder meer aandacht voor Salomé Haller in Gluck en Verdi en een zeldzame Robert le Diable uit Londen.

Patrizia Ciofi.

Robert le Diable
Laurent Pelly maakte voor het Royal Opera House een nieuwe productie van een niet vaak uitgevoerde ‘grand opéra’ van Meyerbeer: Robert le Diable. Het werk was bij de première in 1831 een groot succes, maar werd in de periode erna niet veel opgevoerd. Deze versie, die live vanuit Covent Garden wordt uitgezonden, heeft een cast met zangers als Bryan Hymel en Patrizia Ciofi. Dirigent is Daniel Oren.
BBC Radio 3: zaterdag 15 december om 18.45 u.

Aida uit de Met
De opera in Opera live van Radio 4 komt deze week rechtstreeks uit New York. Daar wordt in de Metropolitan Opera een spectaculaire Aida opgevoerd. Muzikaal leider Fabio Luisi houdt in de gaten dat het Met-orkest en de solisten op tijd beginnen. Onder die solisten zijn Liudmyla Monastyrska als Aida, Olga Borodina als Amneris en Roberto Alagna als Radames.
Radio 4: zaterdag 15 december om 19.00 u.

Salomé Haller (foto: Michael Garnier).

La Traviata live uit Brussel
Via internet is, nog maar halverwege de speelperiode, de opera La Traviata van Verdi al live mee te maken vanuit De Munt in Brussel. Aan de productiefoto’s te zien, traden Marlies Dekkers of Victoria’s Secret op als leverancier van de kostuums. De opera is nog tot 31 december in Brussel te zien. Ádám Fischer staat voor het orkest van de Munt, de regie werd gedaan door Andrea Breth samen met dramaturg Sergio Morabito. De solisten: Simona Šaturová, Salomé Haller, Sébastien Guèze en Scott Hendricks.
Arte Live Web: zaterdag 15 december om 20.00 u.

Gluck deel twee
Het tweeluik over Iphigenia dat De Nederlandse Opera afgelopen seizoen op één avond programmeerde, wordt door de NTR in twee delen uitgezonden. Op zondagmiddag staat deel twee op de planning, Iphigénie en Tauride. De opera van Gluck gaat over de periode na de val van Troje. Ook in dit deel werd de begeleiding verzorgd door Les Musiciens du Louvre onder leiding van Marc Minkowski. Op het podium stonden onder meer Mireille Delunsch, Salomé Haller, Rosanne van Sandwijk en Harry Teeuwen. De beide delen werden geregisseerd door Pierre Audi.
Nederland 2: zondag 16 december om 13.00 u.

Eerbetoon aan Opera OT
Over een paar weken, op 1 januari, houdt het Rotterdamse O.T. Theater op te bestaan. De bezuinigen van stedelijke en landelijke overheden maken die stop onvermijdelijk. Dit weekend zendt BravaNL enkele van de producties uit die de laatste jaren gemaakt zijn. Die Jahreszeiten van Joseph Haydn en The Death of Klinghoffer van John Adams zijn te zien op respectievelijk zaterdag 15 en zondag 16 december om 20.30 uur.

Matthew Rose (foto: Clive Barda).

The Rake’s Progress
Deze opera van Igor Stravinsky werd twee jaar geleden in het theater van Glyndebourne uitgevoerd. Miah Persson zong de rol van Anne Trulove, Topi Lehtipuu was Tom Rakewell en Matthew Rose was Nick Shadow. John Cox deed de regie, David Hockney ontwierp de decors en Vladimir Jurowski dirigeerde het London Philharmonic Orchestra.
Mezzo: maandag 17 december om 17.00 u.

Plácido Gala
Voor het bericht over de uitzending van het gala, vorig jaar oktober opgenomen, rond Plácido volstaan wellicht alleen de voornamen van de mensen die meewerkten. De zanger jubileerde met veertig jaar rollen op de bühne van Covent Garden en dat werd gevierd met veel collega’s uit het operavak. Voor het huisorkest van Covent Garden stond Antonio, de andere vocale sterren die het feest meevierden waren onder andere Nina, Joyce, Joseph en Rolando.
BBC 4: vrijdag 21 december om 20.30 u.

Weektip

Opera van het jaar

Josè Maria Lo Monaco als Carmen (foto: Louis Fernandez).

De kijkers van Mezzo hebben de kans gehad een ‘Opéra de l’Année’ te kiezen. De lijst is nu bekend en Mezzo zendt de top drie de komende tijd voor de kerst uit. Op 18 december is de nummer 1 te zien, Carmen van Bizet. Het is de versie in de regie van Olivier Py, opgenomen in de Opéra de Lyon. In de hoofdrollen: Josè Maria Lo Monaco (Carmen), Yonghoon Lee (Don José) en Giorgio Caoduro (Escamillo). Dirigent was Stefano Montanari.

Op 18 december is de tweede plaats te zien, Le nozze di Figaro van Mozart. De gekozen versie is de Glyndebourne-uitvoering van afgelopen zomer, geregisseerd door Michael Standage. In de belangrijkste rollen stonden Vito Priante (Figaro), Lydia Teuscher (Susanna), Sally Matthews (Comtesse), Audun Iversen (Comte), Ann Murray (Marcellina) en Alan Oke (Don Basilio). Robin Ticciati had de muzikale leiding.

Het laatste deel van deze triple bill is op 22 december te zien, dat is de Brusselse Orlando in de regie van Pierre Audi, met onder andere countertenor Bejun Mehta en muzikaal leider René Jacobs.
Mezzo: 15 en 18 december om 20.30 u.

Vorig artikel

Volg live de Meezing Messiah in Enschede!

Volgend artikel

Villazón zingt Verdi vs. Villazón zingt Verdi

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.